Deze Surinaamse pasteitjes zullen op geen enkel Surinaams feestje ontbreken. Wat voor ons de kaas, worst of bitterballen is, is voor de Surinamers pastei. Ik snap dat wel, ik zou het zelfs geen enkel probleem vinden om onze kaas en worst in te ruilen voor deze pasteitjes. Want oh, wat is dit lekker zeg! Ik moet zeggen dat ik eerst wat bedenkingen had, vooral vanwege de doperwten en wortelen die er in gaan. Dat riep bij mij toch de associatie op van die goedkope potten met worteltjes en doperwten, en laat ik daar nu net niet van houden. Maar zo in het geheel gaat het prima! De iets drogere vulling combineert goed met het vettere bladerdeeg. Ik heb er voor gekozen om allemaal kleine pasteitjes te maken, je kunt ook 1 grote pastei maken. Bedek hiervoor een ovenschaal met bladerdeeg en leg hier de vulling in, dek dit weer af met bladerdeeg. Je zou ook nog kleinere pasteitjes kunnen maken, gebruik dan een half plakje bladerdeeg per hapje. Het is maar net wat je zelf leuk vindt!
Ingrediënten voor
portie (10 pasteitjes)- 10 plakjes bladerdeeg
- 200 gram kipfilet
- 50 gram mais
- 50 gram doperwten/wortelen (vers, uit blik of uit pot)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 maggiblokje
- 1 tl kappertjes
- 1 tl Surinaamse masala
- 1 tl sambal
- 1 el ketjap
- 1 ei
Wat ga je doen
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
Kook de kipfilet in een pan met ruim water en het maggiblokje in ongeveer 12-15 minuten helemaal gaar. Laat de kip een beetje afkoelen en pluis de kip daarna met je handen helemaal uit elkaar, in kleine stukjes.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de wortelen in kleine stukjes.
Verhit een beetje olie in een wok en fruit de ui en knoflook hier in aan, tot de ui begint te glanzen. Voeg dan de kip, wortel, doperwten, mais, kappertjes, masala, sambal en ketjap toe. Roer goed door elkaar en bak kort. Proef of het mengsel goed op smaak is, breng indien nodig verder op smaak met peper en zout. Draai het vuur uit.
Leg op elk plakje bladerdeeg een ruime eetlepel van de vulling. Klap de plakjes als een driehoekje dicht en druk de randjes goed aan met een vork. Bestrijk de flapjes met het ei.
Bak de Surinaamse pasteitjes ongeveer 18 minuten in de oven.
Lekker om te serveren met een beetje piccalilly of sambalketchup (meng een beetje sambal door de ketchup).
die maakt mijn phoewa ook altijd 😉
Leuk! Moest even googelen wie phoewa qua familie ook alweer precies is, maar ik heb het gevonden hoor, haha 😉
In suinaamse pastei hoort geen masala/kerrie
Ik maak dat ook! Alleen zet ik geen masala erin!!
Nice! Ik vind Surinaamse masala zo lekker dat ik het heel graag aan mijn recepten toevoeg 🙂
Waar Kan ik masala kopen? En is dat poeder of wat anders
Dat hoort er ook niet in. Jammer dat dit recept het stempel ‘Surinaams’ krijgt, terwijl het dat niet is. Tenminste, niet met deze ingrediënten.
ik vind de meeste Surinaamse gerechten lekker
heerlijke gerechten en niet moeilijk om te maken duidelijke recepten
Dankjewel, leuk om te horen! Fijn dat je mijn recepten duidelijk en lekker vindt.
Ze zijn echt heerlijk. Wat ik mij afvraag, kan ik ze ook ongebakken invriezen?
Hoi Carla, dat zou ik niet doen. Plakjes bladerdeeg die zijn ontdooid uit de diepvries, kun je niet voor een tweede keer invriezen voordat je ze gebakken hebt.
Was ik al bang voor? bedankt voor het advies
Hallo kun je de maïs ook vervangen door iets anders. Ik ben er allergies voor
Kleine blokjes aardappel
Ik ken ze met gehakt ipv kip. Ga deze ook een keer maken lijken me erg lekker.
Leuk!
Je kunt kipfilet makkelijk pluizen door ze met de mixer fijn te maken. Is in 2 min klaar! Ook makkelijk met sotosoep.?
Je kan ook zelf deeg maken dan kan je ze wel invriezen
Zelfrijzendbalmeel zout suiker en gesmoltenroomboter en wat water dat kneden toe het niet meer plakt aan je handen
Dan balletjes maken uitrollen vullen dichtklappen met vork de randjes aandrukken en dan bakken
Heerlijk recept! We zijn er met de hele familie gek op.
Als we visite krijgen maken wij ook vaak deze pastei ook wel bekend als Samosa. Altijd tevreden gasten en vooral als we de er een zelfgemaakte mango of tomatenchutney erbij serveren. Wel een tip!! gebruik absoluut geen doperwten uit pot. Daar zit geen bite en smaak aan en is vaak al overcooked.
Is massala een poeder of een soort sausje?
Hoi Melany, sorry voor mijn late reactie 😉 Masala is een specerijenmengsel, je vindt het oa bij de toko. Je kunt het eventueel ook vervangen door kerriepoeder. Groetjes Elianne
Pingback: Surinaamse pasteitjes – Blog van Marielle