tomatenchutney

Indiaas - bijgerecht - bereidingstijd: 10 min. + 40 min. pruttelen

Voor de liefhebbers van chutney heb ik vandaag een fantastisch recept. Eerder deelde ik al deze mangochutney, maar ook met groenten kun je heerlijke chutneys maken. Ik combineer in dit recept de tomaat met venkel- en mosterdzaad, gember en knoflook tot een heerlijke tomatenchutney. Samen geven zij een enorme boost aan de smaak van de tomaten. De zoete smaak komt door de gembersiroop (die je eventueel kunt vervangen door een beetje suiker) en door het toevoegen van gedroogde vijgen. Ik had nog een zakje gedroogde vijgen staan en zo kwam ik op het idee om deze in de chutney te gebruiken. Dat pakte heel erg goed uit en deze chutney wordt daarmee een waar smaakbommetje. Heerlijk op een broodje met kaas, op een crackertje op het borrelplankje en natuurlijk bij de Indiase maaltijd. Je kunt de tomatenchutney serveren met papadums, maar hij kan ook gewoon met chapati’s of naan gegeten worden. Zo creëer je echt een feestje aan tafel! 

Ingrediënten voor 1 pot

tomaat 2

  • 0,5 tl venkelzaad
  • 1 tl mosterdzaad
  • 2 cm verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 tomaten
  • 3 gedroogde vijgen
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el gembersiroop (of suiker)

Wat ga je doen

Hak de gember en knoflook fijn. Snijd de tomaten en vijgen in kleine stukjes.

Verhit een beetje olie in een (steel)pannetje en bak het venkelzaad en mosterdzaad hierin aan tot het mosterdzaad begint op te springen. Voeg dan de gember en knoflook toe en bak 30 seconden mee. Voeg ook de overige ingrediënten toe, samen met ongeveer 100 ml water.

Laat de chutney op laag vuur ongeveer 30-45 minuten pruttelen tot de tomaten helemaal uit elkaar gevallen zijn en je de consistentie van een chutney hebt (beetje zoals jam, maar dan met kleine stukjes). Als het dreigt aan te branden, voeg je nog wat water toe. Proef of je de verhouding zoet-zuur goed vindt, en voeg eventueel nog wat azijn of gembersiroop toe.

Je kunt de tomatenchutney in een schone afgesloten pot ongeveer 1 week in de koelkast bewaren. Gebruik steeds een schone lepel als je er iets uit wilt halen.

Meer chutney? Ik maakte ook een heerlijke mangochutney.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip