(Chai) kruidnoten

Hollands - zoetigheid/Sinterklaas - bereidingstijd: 30 min. + 1 uur rusten + 15 min. oventijd

Voor de foodblogswap van deze maand leek het me leuk om een Sinterklaasrecept te maken. Hoewel wij geen kinderen hebben, vind ik het toch altijd heel leuk om Sinterklaasbaksels te maken. De blog waar ik deze maand van mocht koken, is Culinair Westfriesland. Deze blog richt zich helemaal op het koken met streekproducten uit, hoe kan het anders, Westfriesland. Een deel van Nederland waar ik eigenlijk bijna nooit kom. Ik heb dan ook lang gedacht dat Westfriesland gewoon het westen van Friesland was. Dat bleek dus toch een beetje anders te liggen. Annemiek van Culinair Westfriesland heeft qua fotografie een totaal andere stijl dan ikzelf, maar ik vind haar stijl ook mooi en de recepten zien er stuk voor stuk aantrekkelijk uit.

Ik ging dus voor een recept uit de Sinterklaascategorie en uiteindelijk vond ik het toch het leukste om een basisrecept voor kruidnoten op mijn blog te delen. Nou zul je misschien denken, daar zijn er toch al 5879 van? Ok klopt, goed punt. Daarom heb ik een leuke twist bedacht. Waar je vroeger alleen ‘kruidnoten’ en ‘pepernoten’ had, heb je nu de keuze uit tientallen verschillende soorten, de één nog vreemder dan de andere. Ik ben onder andere limoncello, frambozen en zure mat kruidnoten tegenkomen. No kidding.

Vandaag doe ik ook een duit in het zakje met mijn ‘chai kruidnoten’. En dan niet zoals bij al die andere soorten met een coating laagje, nee, ik verwerk de chai smaak in de kruidnoot zelf. De speculaaskruiden kun je namelijk heel goed vervangen door chai kruiden en dat geeft een hele verrassende smaakwending. Beide soorten zijn kruidig, maar bij de chai kruidnoten komen de zwarte peper en kardemom meer naar voren en deze smaak blijft ook iets langer in je mond. Wij vonden het een superlekkere variatie en het bakje ging binnen no time op. Ik geef je het recept voor zowel de gewone kruidnoten als de variatie met chai. De chai masala kruiden kun je kant-en-klaar bij een toko kopen, maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken met dit recept. Ik ben benieuwd welke kruidnoten je lekkerder vindt! 

Ingrediënten voor 80-100 kruidnoten

chai kruidnoten

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram roomboter
  • 80 gram bruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 4 el melk
  • 4 tl speculaaskruiden of 3 tl chai kruiden

Wat ga je doen

Kneed alle ingrediënten voor de kruidnoten tot een stevige deegbal. Het deeg is goed als er geen klontjes van de boter meer inzitten en het deeg niet uit elkaar valt. Leg het deeg afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast, een hele nacht mag ook.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak van het deeg kleine ronde kruidnootjes. Maak de kruidnootjes iets kleiner dan je ze uiteindelijk wilt, in de oven zetten ze namelijk nog uit.

Bak de kruidnoten 15 minuten in de oven tot ze een mooie donkerbruine kleur hebben. Laat afkoelen.

Tips

  • wil je zowel speculaas- als chai kruidnoten maken, kneed dan eerst het deeg zonder de specerijen. Verdeel het deeg in 2 stukken. Kneed door het ene deel 2 tl speculaaskruiden en door het andere deel 1,5 tl chai kruiden.
  • de kruidnootjes zijn nog een beetje zacht als ze uit de oven komen. Dit is normaal, ze worden vanzelf harder wanneer ze afkoelen.
  • bewaar de kruidnoten in een afgesloten trommeltje buiten de koelkast.

chai kruidnoten

4 reacties op “(Chai) kruidnoten

  1. Annemiek

    Niet op zitten letten, ik zie dit nu pas, wat leuk!! En wat een mooie draai geef je aan de kruidnoten. Ha ha, ja onze fotografie lijkt niet echt op elkaar.

  2. Marlies

    Ik ben gek op chai en op pepernoten, dus deze combinatie moét wel lekker zijn.

    1. Ik vind van wel!! En deze kun je in elk geval nergens kopen (voor zover ik weet), dus origineel ben je er sowieso mee 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip