Sinterklaasbrood met speculaas

Hollands - Ontbijt en lunch - bereidingstijd: 25 minuten + 2 uur rijzen + 25 min. oventijd

Als je eenmaal de magie van brood bakken ontdekt hebt, laat het je nooit meer los. Zo werkte het bij mij althans. Ik kocht vorig jaar een bakboek van Paul Hollywood (het jurylid van de Great British bake off) en daaruit leerde ik de basisbeginselen van het brood bakken. Als je eenmaal de basis onder de knie hebt (en dat is echt helemaal niet moeilijk), kun je met een beetje creativiteit oneindig variëren. Dat vind ik een van de leukste dingen om te doen! Gewoon volkoren brood bak ik nooit zelf, wel leef ik me uit op allerlei speciale broodsoorten. Zo bedacht ik dat het leuk zou zijn om voor Sinterklaas een speciaal Sinterklaasbrood met speculaas met jullie te delen.

Het Sinterklaasbrood heeft qua structuur en vorm wel wat weg van de kerststol, echter is deze niet gevuld met spijs, noten en rozijnen, maar (hoe kan het anders) met stukjes speculaas. Door speculaaskruiden aan het deeg toe te voegen, komt de smaak van speculaas nog meer naar voren. Mmm.. Het is een makkelijk recept dat haast niet kan mislukken. Kneed je het deeg in een keukenmachine, dan is het bovendien nauwelijks werk. Het enige waar je even geduld voor moet hebben is het rijzen van het brood. Zo krijg je uiteindelijk een mooi luchtig en smaakvol Sinterklaasbrood. Heerlijk als ontbijt, lunch of bij een kopje koffie of thee.

Ingrediënten voor  brood

Wat ga je doen

Doe de bloem in een grote kom. Voeg aan de ene kant het zout toe en aan de andere kant de gist. Voeg het ei, de speculaaskruiden, suiker en lauwwarme melk toe. Snijd de zachte boter in stukjes en doe erbij.

Meng alle ingrediënten door elkaar. Kneed het vervolgens nog 10 minuten door. Ik gebruik hiervoor de kneedhaak van mijn keukenmachine, maar het kan ook met de hand. Het deeg moet zacht en soepel worden, het mag een beetje plakkerig zijn. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen tot het in omvang verdubbeld is. Laat het deeg gerust 2 tot 3 uur staan, dat is geen probleem.

Breek de speculaasjes of pepernoten in kleine stukjes (1×1 cm). Haal het gerezen deeg uit de kom en kneed even door. Voeg de stukjes speculaas toe en kneed door het deeg tot ze gelijkmatig verdeeld zijn. Vorm met je handen een langwerpig brood. Leg het speculaasbrood op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek weer af met de theedoek en laat 1 uur narijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C. Bak het speculaasbrood in ongeveer 25-30 minuten gaar en bruin. De onderkant moet een beetje hol klinken als je er op klopt.

Bestrooi eventueel voor het serveren nog met een beetje poedersuiker. Lekker met roomboter.

Eet het Sinterklaasbrood als ontbijt, lunch of bij een kopje koffie of thee.

Nog meer Sinterklaasrecepten vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip