Cheesecake met rabarber

Iraans - Taart, cake, koek - bereidingstijd: 30 minuten + 45 min. oventijd + 3 uur opstijven

Nog geen jaar geleden at ik voor de eerste keer een cheesecake. Ik was gelijk helemaal hooked. Vorige zomer maakte ik voor de blog een heerlijke cheesecake met een browniebodem en frambozen. Vandaag heb ik weer een cheesecake recept voor jullie, deze keer een echte voorjaarsversie met rabarber. Het rabarberseizoen is net weer begonnen en de prachtige zuurstokroze stengels lachten mij toe in de winkel. Ik vind rabarber echt een prachtig product. Als je het verwerkt, verliest het helaas (gedeeltelijk) zijn mooie vorm en kleur, maar de smaak maakt voor mij dan weer veel goed. Wist je trouwens dat rabarber een groente is? Veel mensen denken dat het fruit is, omdat het vaak gegeten wordt in zoete gerechten.

Het recept voor deze cheesecake met rabarber is gebaseerd op een recept uit het kookboek ‘De Perzische keuken’ van Yasmin Khan. Yasmin is een Brits-Iraanse kok en met dit boek heeft zij een eerbetoon aan de Perzische keuken gemaakt. Een prachtig boek voor iedereen die dol is op de Perzische/Iraanse keuken. Ik ben groot fan van deze keuken vanwege de fascinerende smaken: gedroogde limoenen, granaatappelmelasse, saffraan.. ik krijg er geen genoeg van. Mochten jullie het leuk vinden om een uitgebreidere review van dit kookboek online te zien, laat dat dan even horen! Goed, terug naar deze cheesecake met rabarber. Ik gebruikte het recept van Yasmin als uitgangspunt, maar paste wel wat dingetjes aan. Zo gebruik ik bijv. andere koekjes voor de bodem (ik vind koggetjes hier heel goed bij passen) en gebruik ik een combinatie van roomkaas en kwark, ipv alleen roomkaas. Zo word je cheesecake iets lichter, ik vind dat zelf lekkerder. Deze cheesecake heeft een heerlijke smaak en structuur door de toevoeging van rabarber. Ik ben benieuwd of jij hem ook zo lekker vindt!

Ingrediënten voor  cheesecake (à 8 stukjes)

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed de springvorm met bakpapier.

Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Het kan ook met de hand: doe de koekjes in een grote stevige zak en verkruimel ze met een deegroller. Smelt de boter in de magnetron of een pannetje. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter. Doe het mengsel in de springvorm en verdeel gelijkmatig over de bodem. Druk goed aan. Bak 10 minuten in de oven en laat dan afkoelen tot kamertemperatuur. Verlaag de oventemperatuur tot 180°C.

Ondertussen gaan we verder met de rabarber. Maak de rabarber schoon en verwijder de witte uiteinden. Snijd de rabarber in stukken van ongeveer 3 cm. Doe in een pan, samen met de kristalsuiker, een derde van de kardemom en ongeveer 5 el water. Kook de rabarber ongeveer 6-10 minuten tot deze helemaal zacht is. Haal de rabarber uit de pan en laat uitlekken in een vergiet. Bewaar het kookvocht en kook dit in een paar minuten in tot je een siroop overhoudt.

Meng de roomkaas, kwark, gecondenseerde melk, de overige kardemom en citroenrasp door elkaar. Meng met een garde of mixer tot er geen klontjes meer inzitten en alles goed gemengd is. Klop de eieren even los in een apart kommetje en klop deze vervolgens door het roomkaasmengsel. Roer ook de maizena erdoor. Spatel vervolgens voorzichtig ongeveer 2/3 van de rabarber erdoor. Houd de stukjes die nog redelijk heel zijn zo veel mogelijk achter voor de decoratie.

Bak de cheesecake in de oven (op 180°C) voor ongeveer 45 minuten, tot hij stevig aanvoelt maar in het midden nog een beetje lobbig (‘wiebelig’) is. Laat afkoelen op het aanrecht. Verdeel dan de ingekookte siroop en de resterende rabarber over de cheesecake. Laat de cheesecake tenslotte nog minimaal 3 uur opstijven in de koelkast, een hele nacht is nog beter.

Je kunt de cheesecake met rabarber afgedekt in de koelkast ongeveer 3 dagen bewaren. Na 2 dagen wordt de bovenlaag ietsje grauwer van kleur, maar de smaak is dan nog prima.

2 reacties op “Cheesecake met rabarber

  1. Pingback: 15 x lekkere recepten met rabarber - Little Spoon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip