Ingrediënt: citroen (29)

Zelf koekjes bakken brengt altijd een bepaald 'gelukshormoon' in mij naar boven. Het voelt nostalgisch, authentiek en knus om je eigen koekjes te bakken. Bovendien smaakt een zelfgebakken koekje toch altijd beter dan een koekje uit de winkel. Nu we in december massaal in ons eigen huisje 'cocoonen' met een kopje thee, kleedje en een goed boek, is het bij uitstek hét moment om zelf koekjes te bakken. Kneden, deeg uitrollen, koekjes uitsteken en versieren geeft een bepaalde rust in je hoofd. Met een kerstmuziekje naar keuze op...

Volgens mij zijn geroosterde wortels en aardappelpuree de twee meest op tafel gezette bijgerechten tijdens de kerstdagen. Pin met er niet op vast hoor, ik heb geen onderzoek gedaan, maar ik zie deze gerechten altijd overal verschijnen rond de kerstdagen. Veel supermarkten verkopen rond de kerst ook wortelsoorten in allerlei kleuren voor een extra vrolijk effect.Ook ik ging aan de slag met wortels, maar dan wél net even anders. Dat werd deze geroosterde bospeen met citrusdressing, gehakte pistachenootjes en granaatappelpitjes....

Alleen al vanwege de naam zou je dit gerecht eigenlijk moeten maken. Perzische juwelenrijst, dat klinkt toch prachtig? Het gerecht doet zijn naam eer aan, de cranberry's, rozijnen, noten en granaatappelpitjes liggen werkelijk als een stel juwelen op de rijst, die zijn prachtige kleur krijgt van saffraan. Rijst wordt vaak als een simpel en basic bijgerecht gezien, maar zo blijkt dat je ook van rijst een kleurrijk en kerstwaardig bijgerecht kunt maken. Move over aardappels, serveer eens rijst bij je kerstdiner!Deze juwelenrijst...

Vandaag luid ik de kerstperiode op De Wereld op je Bord echt in. Lang verwacht, eindelijk gekomen! ;) Hoewel de Sint nog in het land is, vind ik dat we al best wat inspiratie voor de kerstdagen op kunnen doen. En ook al kan je uiteindelijk in 2 dagen helemaal niet zo heel veel eten, toch kopen we met z'n allen massaal kerstkookboeken, kooktijdschriften en scrollen we het hele internet af op zoek naar lekkere recepten. Ik maak me er ook schuldig aan hoor! Het is toch heerlijk om je te verlekkeren aan al die fantastische kerstrecepten...

Het gerecht van vandaag is er eentje in de categorie 'recepten zonder poespas'. What you see is what you get. Aardappels met kip dus! Wel hele lekkere aardappels met kip, er gaat namelijk flink wat knoflook en citroensap bij. Daardoor is deze ovenschotel met kip, aardappel en citroen absoluut niet saai. Het is een populair alledaags recept in Syrië, al weet ik niet hoe dat zit nu het land zo verscheurd wordt door oorlog.De voorbereidingen voor deze ovenschotel heb je in een handomdraai gedaan. In slechts 10 minuten staat...

In de herfst en winter maak ik graag stevige (maaltijd)soepen. Van zo'n kommetje soep warm je zo lekker op. Bovendien is een soepje vaak zo gemaakt. Zo ook deze Turkse rode linzensoep, mercimek corbasi. Linzen vullen goed en zijn gezond, goedkoop, milieuvriendelijk en vooral ook erg lekker. Win-win dus.De basis voor deze rode linzensoep is erg eenvoudig. De soep zelf bestaat enkel uit ui, winterpeen, aardappel, linzen, bouillon en een beetje tomatenpuree en komijnpoeder. Toch maak je daarmee al een heerlijke basissoep. Bij...

Tip