Gehaktballetjes in sinaasappel-tomatensaus

Fusion - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 25 minuten + 1 uur pruttelen

De laatste tijd zag ik ineens overal de combinatie van vlees (meestal kip) en sinaasappel opduiken. Dit leek mij gelijk een heerlijke combinatie en dus bedacht ik een hartig recept met sinaasappel erin. Het werden deze gehaktballetjes in sinaasappel-tomatensaus. Een heerlijk gerecht. Sowieso vind ik alles in tomatensaus eigenlijk al goed. Al eerder maakte ik een recept met gehaktballetjes in tomaat-auberginesaus, eieren in tomatensaus (shakshuka) en okra in tomatensaus. Vandaag kies ik weer voor gehaktballetjes, want volgens mij vind echt iedereen dat lekker (ok, vegetariërs uitgezonderd). Ook kinderen zijn meestal dol op gehaktballetjes in tomatensaus.

Deze versie is wel even net wat specialer. Dat komt natuurlijk allereerst door de toevoeging van sinaasappel, die een frisse en aromatische touch aan de saus geeft. Een perfecte combinatie met de gehaktballetjes, tomatensaus en het kaneelstokje. Behalve sinaasappel gaat er in deze saus ook nog geroosterde paprika. Dit geeft wat meer pit aan je saus. Geroosterde paprika’s kun je zelf in de oven maken, maar ik koop ze zelf meestal kant-en-klaar in de supermarkt. Die kwaliteit is wat mij betreft goed genoeg. Hou je niet van geroosterde paprika, dan kun je ook wat extra tomatenblokjes toevoegen. Dit gerecht is wat mij betreft echt zo’n gerecht dat je in een royale schaal op tafel zet voor je gasten, heerlijk in combinatie met couscous, pasta, brood of rijst. Ieder schept op wat hij zelf wil. Wil je het gerecht graag van tevoren klaarmaken? Kijk dan even onderaan bij mijn tips hoe je dit het beste kunt doen!

Voor een vegetarische variant: zie onderaan het artikel bij de tips.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

We beginnen met de saus. Snipper hiervoor de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de geroosterde paprika’s in grove stukken en hak de peterselie grof.

Verhit een beetje olie in een braadpan. Voeg de ui en knoflook toe en bak 5 minuten. Voeg dan de overige ingrediënten voor de saus toe, samen met een beetje peper en zout. Laat de saus op laag vuur met een deksel op de pan ongeveer 30 minuten pruttelen (langer mag altijd, voeg evt. wat extra water toe).

Ondertussen gaan we de gehaktballetjes maken. Hak de peterselie zo fijn mogelijk en doe in een kom samen met de overige ingrediënten voor de gehaktballetjes. Voeg ook wat peper en zout toe. Meng het geheel tot alle ingrediënten goed vermengd zijn en vorm er dan gehaktballetjes ter grootte van een walnoot van. Zet in de koelkast tot gebruik.

Verwijder het kaneelstokje uit de saus. Doe de sinaasappel-tomatensaus in een blender of gebruik een staafmixer om de saus glad te pureren. Doe de saus daarna terug in de pan, voeg ook het kaneelstokje weer toe. Proef of je de saus zo lekker vindt, maak hem evt. iets zoeter met suiker of honing of breng verder op smaak met peper en/of zout.

Voeg de gehaktballetjes voorzichtig aan de saus toe en zorg dat ze met de saus bedekt zijn. Laat op laag vuur nog ongeveer 30 minuten pruttelen tot de gehaktballetjes helemaal gaar zijn.

Serveer de gehaktballetjes in sinaasappel-tomatensaus met couscous, pasta, brood of rijst. Als je wilt, kun je er nog wat extra groente bijgeven. Ik roosterde wat broccoliroosjes in de oven, 20 min. op 200°C, simpel met wat olijfolie, peper en zout. Heerlijk en gezond om zo nog wat extra groente binnen te krijgen 🙂

Tips

  • Je kunt de gehaktballetjes ook al eerder maken, bijv. de avond van tevoren. De smaken kunnen dan nog beter in het gehakt trekken. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Je kunt ook al het hele gerecht van tevoren bereiden. Bewaar max. 2 dagen in de koelkast, of langer in de diepvries. Ontdooi in dat geval het gerecht van tevoren en warm het gerecht op laag vuur langzaam op.
  • Vegetarisch? Kan ook heel goed! In de supermarkt kun je kant-en-klare vegetarische balletjes kopen. Je kunt dan de eerste 5 ingrediënten van het recept achterwege laten. Stap 3 van het recept (derde alinea) kun je overslaan. In de plaats van de gehaktballetjes voeg je de vegetarische balletjes toe. Verder blijft het recept hetzelfde.

4 reacties op “Gehaktballetjes in sinaasappel-tomatensaus

  1. gerwin

    Dit recept hebben we vandaag voor 12 personen gemaakt, met Turks brood erbij. Groot succes bij jong en oud! Dank je wel, Gerwin

  2. Grietha Soeters

    Hallo Elianne,
    Zondag de gehaktballetjes in sinaasappel-tomatensaus bij Gerwin gegeten en het was erg lekker. Ben van plan je rabarber cake te gaan maken. Je hoort er wel van.
    Lieve groeten,
    Grietha.

    1. Dag Grietha, leuk om te horen dat de gehaktballetjes in de smaak vielen. Ik ben benieuwd wat jullie van de rabarbercheesecake vinden! Groetjes, Elianne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip