Griesmeelpudding met bessensap

Hollands - nagerecht - bereidingstijd: 20 min. + 2 uur opstijven

Een paar weken geleden dook ik met mijn opa de keuken in om voor mijn familie themamaand aan de slag te gaan met onze familieklassiekers. We maakten toen heerlijke gehaktballen met jus en zoetzure bietjes, dat recept vind je hier. Als we bij opa eten, krijgen we echter ook altijd een lekker toetje. Meestal is dat een heerlijke oudhollandse pudding, zoals griesmeelpudding of bitterkoekjespudding. Vandaag krijgen jullie het recept voor opa’s griesmeelpudding met bessensap van me.

Als kind was ik al verzot op deze griesmeelpudding met bessensap. Soms kocht opa de versie van ‘Mona’, maar zijn eigen pudding bleef ik toch echt het lekkerste vinden. Ik zag eigenlijk nooit hoe hij ze maakte, de puddingen verschenen gewoon als een wonder op tafel. Uiteindelijk bleek het kinderlijk eenvoudig. Je brengt de griesmeel, melk en suiker aan de kook, laat het opstijven en maakt het af met een beetje warme bessensap. Eigenlijk is dat waar het in het kort op neer komt, maar toch heb ik het nog maar even voor jullie uitgewerkt hieronder. En wat trouwens ook zo fijn is, dit toetje blijkt eigenlijk helemaal niet zo’n caloriebom. Dus er is altijd nog wel een plaatsje voor!

Ingrediënten voor 1 pudding (4 personen)

griesmeelpudding met bessensap

  • 500 ml melk
  • 55 gram griesmeel
  • 30 gram suiker

Voor de bessensapsaus

  • 1 flesje bessensap a 250 ml (bijv. van Betuwe)
  • 60 gram suiker
  • 1 el maizena of custard

Wat ga je doen

Breng de melk met de griesmeel en suiker aan de kook. Roer af en toe door. Zodra de pap kookt, laat je hem nog 3 minuten op het vuur staan. Roer dan constant.

Giet de pudding in de vorm. Gebruik hiervoor een puddingvorm of gebruik een gewone schaal. Bekleed een schaal eerst even met plastic folie, om er zeker van te zijn dat je de pudding er straks goed uit krijgt. Laat de pudding minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.

Vlak voor het serveren maak je de bessensapsaus. Breng hiervoor het bessensap met de suiker aan de kook. Proef of je de saus zo zoet genoeg vindt, voeg anders nog wat extra suiker toe. Roer de maizena of custard los met 1 el koud water en voeg dit papje aan de bessensap toe. Roer goed door en laat nog even op het vuur staan tot de maizena of custard de saus mooi gebonden heeft.

Stort de griesmeelpudding op een bord. Giet de bessensapsaus er over.

Tips

  • het is ook lekker om een beetje kaneel of de geraspte schil van 1 citroen aan de pudding toe te voegen.
  • opa let op de lijn en gebruikt zoetjes ipv suiker. 2 zoetjes in de pudding en 4 zoetjes in de bessensapsaus.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip