Rødgrød med fløde (toetje met rood fruit en slagroom)

Scandinavisch - Nagerechten - bereidingstijd: 20 min. + 2 uur opstijven

Eén van de makkelijkste toetjes in mijn repertoire is deze Deense ‘rødgrød med fløde’. Dit betekent zoveel als ‘rood fruit met slagroom’, en dat is dan ook een behoorlijk accurate samenvatting van wat je in dit toetje vindt ;). Ik heb altijd een kilozak rood fruit in de diepvries liggen en daarmee is dit toetje in een handomdraai gemaakt. Natuurlijk kun je het in de zomer ook met vers rood fruit maken. Ik heb me laten vertellen dat dit ook is hoe het toetje oorspronkelijk ontstaan is: omdat er zoveel overschotten zomerfruit waren, werd er een toetje mee bedacht om het fruit in te verwerken. Zie daar de rødgrød met fløde.

Doordat je een beetje griesmeel aan het fruit toevoegt, gaat de saus binden en stijft het fruit in de koelkast een beetje op als een soort pudding. Aangezien ik een grote fan ben van pudding als toetje (griesmeelpudding! rijstpudding! mangopudding!), val ik dus met mijn neus in de boter (oh nee, slagroom) bij dit toetje. En een fijne bijkomstigheid: als je niet teveel slagroom gebruikt als topping, dan is het ook nog een best wel gezond toetje!

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Breng het rood fruit met de suiker, het vanille extract en een scheutje water aan de kook. Laat 5-10 minuten koken tot het rood fruit helemaal zacht is geworden. Pureer dan fijn met een staafmixer.

Zet het fruit weer op het vuur en voeg de griesmeel toe. Laat nog ongeveer 3 minuten op laag vuur koken, onder voortdurend roeren (anders gaat de griesmeel klontjes vormen).

Giet de saus in glaasjes. Laat de rødgrød koud worden in de koelkast (heb je weinig tijd dan kun je het ook warm serveren).

Serveer de rødgrød met een beetje slagroom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip