Charlotte russe met rood fruit

Brits - nagerecht - bereidingstijd: 35 min. + min. 3 uur opstijven

Charlotte russe is echt een nagerecht waar je de show mee steelt! Het ziet er prachtig uit met het verse fruit en een mooi lint eromheen. Daarnaast is het ook nog eens ontzettend lekker en niet moeilijk te maken. Ik maakte dit vorig jaar voor het kerstdiner met mijn schoonfamilie en het viel bij iedereen in de smaak (de kinderen voorop!). Ik had aangeboden een dessert mee te nemen en dus wilde ik iets maken ik helemaal vooraf kon bereiden. Zo kwam ik op het idee van de Charlotte russe met rood fruit. Een niet al te zware versie, zodat je er altijd nog wel wat van op kunt na een zwaar diner.

Charlotte russe is al een oud dessert en een echte klassieker. Zo’n 200 jaar geleden bedacht een Franse chef dit dessert en vernoemde het naar de Engelse prinses Charlotte en naar de Russische tsaar. Een Charlotte russe bestaat traditioneel uit een bavarois, omhuld met lange vingers. Die lange vingers maak ik trouwens niet zelf, maar als je een echte bakfanaat bent, kunt je dat natuurlijk altijd proberen. Een bavarois is niet moeilijk te maken, maar je moet hem wel genoeg tijd geven om op te stijven. Het gebrek aan tijd is volgens mij de reden waarom de bavarois van de bakkers van Heel Holland Bakt of The great British bake off nog wel eens instorten. Als je op tijd begint, kan er eigenlijk niets mis gaan met dit dessert. Mijn versie is met rood fruit, omdat de meeste mensen dat gewoon erg lekker vinden. Maar varieer gerust, maak bijvoorbeeld ook eens een heerlijke versie met mango.

Ingrediënten voor 8 personen

Charlotte Russe met rood fruit

 • 1,5 pak lange vingers
 • 500 gram kwark
 • 250 ml slagroom
 • 65 gram suiker
 • 5 blaadjes gelatine
 • 25 gram pure chocolade
 • een kneepje citroensap
 • 125 gram rood fruit + 125 gram frambozen (mag diepvries zijn)
 • evt. een klein bakje verse frambozen ter garnering

Extra nodig

 • springvorm met een diameter van 18 cm
 • mooi lint van minimaal 1 meter lang
 • mixer

Wat ga je doen

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Bedek de bodem met lange vingers.

Smelt de pure chocolade (in de magnetron of au bain marie in een pannetje). Bestrijk de lange vingers op de bodem van de taart met de pure chocolade. Het is handig om hiervoor een bakkwastje te gebruiken. Zet de springvorm daarna even in de koelkast.

Pureer 125 gram (diepvries) rood fruit met een staafmixer. Zorg dat het fruit helemaal is ontdooid als je diepvriesfruit gebruikt.

Klop in een keukenmachine of mixer de slagroom met de suiker lobbig. Meng hier vervolgens de kwark doorheen. Voeg een kneepje citroensap toe.

Week de blaadjes gelatine ongeveer 5 minuten in een schaaltje met koud water. Verwarm daarna in een klein pannetje de gelatine met 1 el water tot de gelatine is opgelost. Voeg hier een klein beetje van het kwarkmengsel aan toe. Roer goed en snel door. Daarna voeg je het kwark-gelatinemengsel weer aan de rest van de kwark toe. Roer hier 125 gram (diepvries)frambozen doorheen. Schenk het mengsel over de taartbodem.

Verdeel het gepureerde rood fruit over de taart en strijk glad. Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Langer mag ook.

Als de taart is opgestijfd, verwijder je voorzichtig de randen van de springvorm. Zet de lange vingers tegen de rand van de taart, met de gesuikerde kant naar buiten. Maak de Charlotte russe af met een mooi lint en garneer met de verse frambozen.

Tips

 • Je kunt de Charlotte russe prima een dag van tevoren maken. Maak hem kort voor het serveren af met de lange vingers en het lint.

Meer kerstinspiratie vind je hier.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip