Feestelijke sinaasappelvla

Hollands - Nagerechten - bereidingstijd: 20 min. + min. 1 uur afkoelen

Over een paar dagen vieren we alweer Koningsdag. Als kind was Koninginnedag voor mij echt een hoogtepunt. Op mijn basisschool werd dit altijd heel uitgebreid gevierd. Er was een optocht waarbij je je fiets, kar of jezelf kon versieren. Hier kon je dan allerlei prijzen mee winnen. Ik deed altijd erg mijn best. Ik kan me nog herinneren dat ik met een vriendin als een duo clown in een broek met 3 pijpen heb gelopen (hou dat maar eens een hele optocht vol!), maar ook dat we met een groepje vriendinnen in groep 8 verkleed gingen als aardappels, helemaal ingepakt met kussens en jutezakken. In combinatie met ons spandoek ‘brugpiepers in aantocht’ wonnen we toen de eerste prijs. Leuke herinneringen.

Inmiddels is Koningsdag vooral een chilldagje waarop we niet teveel doen. Eén ding staat al wel vast, namelijk dat wij een oranjetompouce gaan eten. Voor mij is dat echt een Koningsdag traditie. Maar er is nog veel meer oranje lekkers te bedenken. Vorig jaar deelde ik deze Friese oranjekoek al met jullie. Dit keer heb ik een lekker toetje gemaakt: feestelijke sinaasappelvla. Een makkelijk en lekker toetje dat bij jong en oud in de smaak zal vallen. Wij aten vroeger rond Koningsdag vaak oranjevla uit een pak uit de supermarkt. Dat was echt een favorietje hoor. Deze sinaasappelvla is daar een huisgemaakte (en veel lekkerdere!) variant op. Lang leve de Koning!

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Zet de melk, het sinaasappelsap en citroensap in een pannetje op laag vuur. Voeg de sinaasappelschillen toe en laat 10 minuten trekken. Zorg dat de melk niet gaat koken. Het mengsel moet warm zijn, maar niet kokend heet. Verwijder na 10 minuten de sinaasappelschillen.

Splits de eieren. Meng de eidooiers met de suiker en de maizena. Voeg een scheutje melk toe zodat je makkelijker kunt mengen. Klop met een garde tot je geen klontjes meer hebt.

Voeg een beetje van de warme sinaasappelmelk bij de eidooiers terwijl je klopt met de garde. Dit heet ‘familie maken’ en zorgt ervoor dat je eieren niet gaan schiften. Voeg vervolgens het hele eimengsel beetje bij beetje bij de warme sinaasappelmelk op het fornuis, terwijl je goed blijft roeren met de garde. Zorg dat het mengsel niet gaat koken, want dan kunnen de eieren gaan stollen. Laat op laag vuur zachtjes pruttelen tot de sinaasappelvla is ingedikt tot een dunne vla. Roer regelmatig met de garde zodat je geen klontjes krijgt. Haal de pan dan van het fornuis. Voeg eventueel een klein drupje oranje kleurstof toe, als je van een feloranje vla houdt. Laat de vla op het aanrecht en vervolgens in de koelkast verder afkoelen. Dek de vla even met wat vershoudfolie af als je hem in de koelkast zet.

Schenk de afgekoelde (en ietwat ingedikte) sinaasappelvla in mooie glazen of schaaltjes. Decoreer met slagroom, aardbeien en blauwe bessen.

FIJNE KONINGSDAG!

Tips

  • De beste sinaasappelschillen krijg je met een dunschiller. Je schilt dan alleen het oranje deel van de schil los en dit heeft de meeste smaak. Het witte gedeelte eronder is bitter, vermijd dit dus zoveel mogelijk.
  • Het is ook erg lekker om een luchtige sinaasappelvla te maken. Klop hiervoor de overgebleven eiwitten stijf op met een mixer in een vetvrije kom. Meng de eiwitten met de garde door de enigszins afgekoelde vla. Deze variatie is niet geschikt voor kleine kinderen en zwangere vrouwen, ivm het rauwe eiwit.

Eén reactie op “Feestelijke sinaasappelvla

  1. sas

    Geen succes. De melk en het sap gaan direct schiften bij 30 graden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip