Garam masala (Indiase kruidenmix)

Indiaas - Basics - bereidingstijd: 5 minuten

Vandaag heb ik voor jullie het tweede recept in de serie ‘zelfgemaakte kruidenmixen’. Superleuk dat jullie mijn eerste recept voor Mexicaanse kruidenmix zo enthousiast ontvingen! Vandaag reizen we naar een heel ander deel van de wereld, namelijk naar India. Een beroemd en veelgebruikt specerijenmengsel daar is ‘garam masala’. Het is een heerlijke kruidige, verwarmende specerijenmix die het goed doet in curry’s (met vlees of groenten) en in tandoorigerechten. Garam masala betekent letterlijk ‘heet mengsel’. Niet omdat het een pittige kruidige mix is, maar vooral omdat het een verwarmende kruidenmix is. Qua smaak/geur zit het een beetje in dezelfde hoek als onze speculaaskruiden. Tegenwoordig kun je garam masala bij steeds meer supermarkten kopen, maar zelfgemaakt is lekkerder, goedkoper en je weet zeker dat er dan geen zout in zit.

Er is niet zoiets als 1 standaardrecept voor garam masala, iedereen maakt weer zijn of haar eigen versie. Veelgebruikte specerijen in een garam masala zijn komijn, kaneel, kruidnagel, kardemom en zwarte peper. De verhouding tussen de specerijen is bij iedereen weer anders. Mijn versie bevat relatief veel komijn en koriander, waardoor de garam masala voor heel veel gerechten geschikt is, hij is niet te overheersend aanwezig. Hij is bijna overal lekker door, alleen in combinatie met vis zou ik hem niet gebruiken. Ik gebruik garam masala bijvoorbeeld in mijn recepten voor tikka masala met groenten, pav bhaji, Indiase bloemkoolsoep, dhal en de kip madras.

Het is het allerlekkerste om de kruidenmix te maken van hele specerijen (kardemompeulen, komijnzaad, hele kruidnagels etc.), omdat je dan de meeste smaak in je kruidenmix krijgt. Heb je nou alleen de gemalen specerijen in huis, dan kan dat ook. Je kruidenmix is dan wel iets minder lang houdbaar, omdat de smaak van gemalen specerijen eerder vervliegt (dit geldt met name als de specerijen die je als basis neemt, al een tijdje in je keukenkastje hebben gestaan).

Ingrediënten voor  potje

Wat ga je doen

Als je met hele specerijen werkt: rooster deze 1 minuut in een pannetje tot de geuren vrijkomen.

Haal de zaadjes uit de kardemompeulen. Maal alle hele specerijen fijn in een vijzel of keukenmachine.

Meng alle gemalen specerijen door elkaar. Doe in een afgesloten potje. Je kunt de garam masala zeker een half jaar bewaren (afhankelijk van hoe oud de specerijen zijn die je als basis gebruikt, neem geen gemalen specerijen van meer dan 2 jaar oud).

Garam masala is een veelgebruikt ingrediënt in de Indiase keuken en smaakt lekker in bijna elke curry.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip