Indiase naan

Indiaas - bijgerecht - bereidingstijd: 30 min. + min. 1 uur rijzen

Bij een Indiase maaltijd eten wij meestal rijst, net als waarschijnlijk de meeste Nederlanders. In grote delen van India is het echter veel gebruikelijker om brood bij de maaltijd te eten (eventueel in combinatie met rijst). De Indiërs hebben een heel scala aan fantastische broden, van de hele eenvoudige chapati’s tot de meer complexe paratha’s en natuurlijk de naan, het Indiase broodje dat hier het meest bekend is. Vandaag deel ik mijn recept voor naan met jullie, het recept voor chapati’s houden jullie dan nog tegoed. Deze naans zijn fantastisch bij een curry en het is heerlijk om de curry op te deppen met de naan.

Er is vaak spraakverwarring over de naam ‘naan’. Want is het nu ‘naan’ of ‘naanbrood’. Eigenlijk is het heel simpel, ‘naan’ betekent namelijk gewoon ‘brood’. Naanbrood is dus dubbelop, want dan zeg je eigenlijk broodbrood. Ik heb aardig geëxperimenteerd en gezocht naar het beste recept en de beste bereidingswijze. Voor de verhouding tussen de verschillende ingrediënten heb ik het recept van Meera Sodha uit ‘Made in India’ aangehouden. Hiermee krijg je een heel mooi, soepel deeg. Ik heb ook geprobeerd de broodjes met volkorenmeel te maken (immers, gezonder). Een prima optie, maar met witte bloem worden de broodjes toch echt een stuk lekkerder. Wat dan nog restte was de vraag of de naan het beste in de oven of in de pan gebakken kan worden. Ik vond ze persoonlijk allebei erg lekker, de broodjes uit de oven vond ik iets luchtiger en zachter, maar waren wel bleekjes van onderen. De broodjes uit de pan waren aan beide kanten mooi bruin, maar werden iets sneller droog. De bereidingswijze in de oven vind ik zelf het makkelijkst, omdat het minder ‘arbeidsintensief’ is. Ik laat de keuze aan jou, en geef beide bereidingswijzen. 

Ingrediënten voor 6 broodjes (2-3 personen)

Naan 2

  • 250 gram bloem
  • 1 el plantaardige olie
  • 2 el volle yoghurt
  • half zakje gedroogde gist (ongeveer 3 gram)
  • 0,5 tl bakpoeder
  • 150 ml melk (handwarm)

Wat ga je doen

Voorbereiding

Meng de bloem in een grote kom met de olie, yoghurt, gist en bakpoeder. Voeg ongeveer 130 ml van de melk beetje bij beetje toe. Voeg ook een snufje zout toe. Kneed tot een samenhangend deeg. Als het deeg te droog is, voeg je nog wat extra melk toe.

Bebloem een werkplank of het aanrecht. Kneed hierop het deeg ongeveer 5 minuten met je handen goed door. Je moet op het einde een zacht, soepel en plooibaar deeg hebben. Als het echt teveel aan je handen plakt, voeg je nog wat bloem toe. Vet het deeg rondom in met nog een heel klein beetje olie, zodat het straks niet uitdroogt.

Leg het deeg in een kom die zo groot is, dat het deeg in omvang kan verdubbelen. Dek de kom af met vershoudfolie of een schone theedoek en laat op een warme plek (bijvoorbeeld op de verwarming, in de vensterbank waar de zon schijnt) gedurende 1 uur rijzen.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220ºC (bij voorkeur hete lucht en grill) als je de broodjes straks in de oven wilt afbakken.

Als het deeg in omvang is verdubbeld, verdeel je het in 6 gelijke bolletjes. Bebloem opnieuw je aanrecht of een werkplank en rol met een deegroller het deeg uit tot een deeglap van ongeveer 10×20 cm. Rol zo alle bolletjes uit tot een deeglap.

Er zijn 2 manieren om de naans af te bakken: in de pan of in de oven.

  1. In de oven: leg de naans op een met bakpapier beklede bakplaat (eventueel in meerdere porties). Bak de broodjes in ca. 6 minuten gaar, de bovenkant komt dan omhoog en de broodjes worden een beetje bruin. Houd de oven goed in de gaten, de exacte bereidingstijd kan per oven verschillen, maar ligt waarschijnlijk tussen de 4 en 8 minuten.
  2. In de pan: Verhit een koekenpan op halfhoog vuur. Leg een naan in de pan en bak ongeveer 30 seconden. Draai om en bak de andere kant ook 30 seconden. Draai weer om en bak nog 10-20 seconden tot de onderkant mooi bruin is. Draai voor een laatste keer om en bak nog 10-20 seconden tot ook deze zijde mooi bruin is. Het is normaal dat het brood omhoog komt, dit betekent dat het deeg goed gerezen is. Druk het eventueel een klein beetje plat met je spatel. Bak zo alle naans en houdt de gebakken broodjes warm tussen 2 borden (of wikkel in aluminiumfolie).

Serveer de naans bij een Indiase maaltijd, het is heerlijk om er een curry mee op te deppen. Combineer het bijvoorbeeld met deze kipcurry met pistachenoten, de Vindaloo curry of deze vegetarische curry met gedroogd fruit en noten.

 

 

2 reacties op “Indiase naan

  1. Carin

    Hoi Eliane,
    Kan ik de broodjes ook van tevoren al bakken en een dag bewaren? Of kan ik het deeg van tevoren maken en bewaren en dan vlak voor het eten afbakken?

    1. Hoi Carin, sorry voor mijn late reactie, ik was een tijdje niet actief met mijn blog. Broodjes (zo ook deze naan) zijn vers gemaakt altijd het allerlekkerst. Ik zou ze niet al een dag van tevoren maken, aan brood van een bakker of supermarkt zijn hulpmiddelen toegevoegd om ze enigszins vers te houden en dat heb je bij zelfgebakken broodjes niet. Dat wordt dus oud. Het deeg kun je niet te lang bewaren omdat het dan teveel gaat rijzen. Je kunt de rijstijd wel verlengen tot ongeveer 3 uur als je het deeg op een niet al te warme plek zet. Je kunt ook voor slow rijzen in de koelkast gaan, dan kan het daar een hele nacht staan. Maar dat heb ik bij dit specifieke recept nog niet uitgeprobeerd, dus dan zul je zelf even moeten checken of het genoegen gerezen is of nog wat narijs op kamertemperatuur nodig heeft. Het is een beetje experimenteren dus. Misschien heb je hier wat aan. Groetjes Elianne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip