Curry night: organiseer zelf een Indiase maaltijd

Naast recepten deel ik in deze Indiase themamaand ook 2 inspiratieartikelen. Het eerste artikel staat al even online en gaat over de verschillende regionale keukens van India. Ik beloofde toen al dat er nog een artikel online zou komen, waarin ik jullie meer zou vertellen over de opbouw van een Indiase maaltijd. En dat ga ik nu dus doen 🙂 Het artikel is opgesplitst in drie delen. Allereerst komen de verschillende elementen van een Indiase maaltijd aan bod. Daarna geef ik jullie verschillende menusuggesties met de Indiase recepten die je op mijn blog kunt vinden! Als laatste leg ik je de filosofie achter een Indiase maaltijd uit. Nodig vrienden of familie uit en ga een avondje genieten van heerlijk Indiaas eten!

de opbouw van een indiase maaltijd

Een Indiase maaltijd is een feestje op zich en de combinatie van alle verschillende smaken is werkelijk fantastisch! Schiet je al in de stress bij het idee om 5 of 6 verschillende gerechten te moeten bereiden? Wees gerust, je kunt het zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wilt.

De basis van elke maaltijd is in elk geval iets van brood (roti) of rijst. Rijst is natuurlijk het minste werk. Kies je voor rijst, reken dan op ongeveer 75 gram rijst per persoon. Om af te wisselen is het ook leuk om Indiaas brood te serveren. Op mijn blog vind je makkelijke recepten voor chapati’s en naan. De chapati’s zijn het makkelijkste en meest gemaakte Indiase brood. Het deeg hoeft niet te rijzen en je bakt de chapati’s gewoon in de pan. Naan is eigenlijk ook helemaal niet moeilijk om te maken, alleen moet je dit deeg wel minimaal een uurtje laten rijzen, dus begin dan op tijd. Natuurlijk zou je ook een combinatie van brood en rijst kunnen doen, zeker als er veel mensen komen eten.

Vervolgens maak je in elk geval één currygerecht. Je kunt natuurlijk ook meerdere gerechten maken, maar ik laat het meestal bij een. De curry’s met vlees die je op mijn blog vindt zijn:

Vindaloo curry

Voor een vegetarische curry kan ik je de volgende gerechten aanraden:

De vegetarische curry’s zijn ook veganistisch of heel makkelijk veganistisch te maken. Een curry met vis heb ik helaas nog niet op mijn blog, ik hoop er binnenkort een te kunnen plaatsen.

Als derde is het in India gebruikelijk om een dhal op tafel te zetten, een (eenvoudige) curry van linzen of kikkererwten. Een dhal wordt vaak op smaak gebracht met uien, specerijen en soms ook tomaat. Het serveren van een dhal is optioneel, want je kunt er ook voor kiezen om alleen een ‘gewone’ curry (met vlees, vis of groenten) of tafel te zetten. Mocht je wel een dhal op tafel willen zetten, dan heb ik 2 lekkere recepten voor je:

  • Dhal met rode linzen (linzen, uien, specerijen, tomaat en kokosmelk, mild. Je kunt dit recept als hoofdgerecht of als bijgerecht serveren, in dat laatste geval zou ik de tuinerwtjes en paprika achterwege laten, de kokosmelk is dan optioneel).
  • Kikkererwtencurry (zie foto, chana masala: kikkererwten, uien, tomaat en specerijen, mild)

kikkererwtencurry

Vooral bij een curry met vlees, is het handig om apart nog wat groente te serveren. In India wordt vaak gekozen voor 1 bladgroente en 1 gewone groente. Je kunt ook voor een salade kiezen. Ook hier geldt: doe wat je zelf wilt. Als je voor een groentecurry kiest, is het vaak niet echt nodig om ook nog apart groente te serveren. Als groentebijgerecht, raad ik je de volgende snelle recepten aan:

Bij al die kruidige gerechten, is een frisse yoghurtdip een lekkere oppepper. Je kunt er voor kiezen om gewoon wat lekkere Griekse yoghurt te nemen, of je maakt in 5 minuten een eenvoudige raita. Een raita is een gerechtje met yoghurt als basis. Ik heb drie variaties, de eerste met komkommer en komijn, de tweede met ananas en granaatappel en de derde met knoflook en munt.

Tot slot wordt er nog iets zoets bij de maaltijd gegeten, zoals een chutney. Als je voor een zoete curry kiest (zoals de curry met gedroogd fruit en noten of de korma), is dit niet echt nodig. Bij een spicy curry is het een lekkere tegenhanger en een chutney is ook heerlijk op een stukje naan of chapati. Op mijn blog vind je 2 chutneygerechten:

  • Mangochutney (zie foto, zoet-zuur met verse mango, rozijnen en rode peper)
  • Tomatenchutney (zoet-zuur met verse tomaten, gedroogde vijgen en gembersiroop)

mango-chutney

Mocht je het leuk vinden om ook nog een toetje te serveren (is niet overal in India gebruikelijk), dan raad ik je deze mangolassi aan. Heerlijk verfrissend en de perfecte afsluiter van een Indiaas diner.

Wat drink je bij een Indiase maaltijd? Het zal je misschien verbazen, maar in India is het vrij normaal om karnemelk bij het eten te drinken! Je kunt natuurlijk altijd water of spa rood serveren, maar ook een fris biertje past perfect bij een Indiase curry night. Na afloop van de maaltijd serveer je natuurlijk Indiase chai tea, die je in een handomdraai zelf maakt.

Ok, ik hoop dat je zo een duidelijk beeld hebt gekregen van de verschillende ingrediënten van een Indiase maaltijd. Combineer en maak er je eigen curry feestje van!

Voorbeeldmenu’s

Mocht het je toch een beetje zijn gaan duizelen of weet je niet goed welke combinaties bij elkaar lekker zijn, dan heb ik een aantal menusuggesties voor je bedacht! Makkelijker kan ik het niet maken 🙂 Bij elk menu staat aangegeven met hoeveel mensen je ervan kunt eten, als je de hoeveelheden uit mijn recepten aanhoudt. De hoeveelheden kun je natuurlijk aanpassen.

MENU 1 – WEINIG WERK – GROOTS RESULTAAT (2-3 personen)

Dit menu is perfect voor jou als je niet te lang in de keuken wilt staan, maar wel indruk wilt maken op je tafelgenoten. Binnen 30-40 minuten heb je alle gerechten klaar.

Kookvolgorde: zet de rijst op, maak de madrascurry. Terwijl deze pruttelt maak je de boontjes en vervolgens de komkommerraita.

MENU 2 – CURRYNIGHT MET KINDEREN (2 volwassen en 2 kinderen)

Deze gerechtjes zijn allemaal mild en toegankelijk van smaak en daarom ook heel geschikt voor kinderen. Superleuk ook om dit samen met je kinderen voor te bereiden, laat ze bijvoorbeeld de kip insmeren met de marinade of laat ze zelf de raita of kachumber maken (als ze al ietsje groter zijn). Marineer de kip ruim van tevoren (bijvoorbeeld een dag of nacht). Met de rest van het menu ben je dan in 30-40 minuten wel klaar! De mangolassi is een perfect afsluiter, die zeker geliefd zal zijn bij kinderen.

Kookvolgorde: marineer de kip (1-24 uur van tevoren), zet de rijst op en begin met de dhal. Als de linzen gekookt zijn, doe je de kip in de oven. Terwijl de dhal staat te pruttelen, maak je de kachumber en raita.

MENU 3 – HET ECHTE INDIASE GEVOEL – OVERVLOED AAN TAFEL (6 personen)

Yes, dit is het echte Indiase gevoel! Met dit menu zet je alle componenten van een Indiase maaltijd op tafel. Dat staat natuurlijk ontzettend feestelijk en het is een ongelofelijk lekkere combinatie van verschillende smaken. Hier ga je van genieten. Met dit menu ben je ongeveer 2 uur bezig.

Kookvolgorde: Begin met het opzetten van de madras (2 uur nodig) en maak het deeg voor de naan. Maak de tomatenchutney. Maak de kachumber, zet tot gebruik in de koelkast. Kook linzen voor dhal en begin ondertussen aan bloemkool. Maak dhal af en rooster bloemkool in oven. Kook de rijst. Terwijl dhal pruttelt, maak je de raita. Bak tot slot naan in de pan.

De madras curry, dhal en tomatenchutney kun je ook prima 1 dag van tevoren maken.

Menu 4 – VEGETARISCH GENIETEN (VEGAN OPTIE)  (4 personen)

De Indiase keuken is een echt walhalla voor wie vegetarisch of vegan eet. Er zijn ongelofelijk veel lekkere gerechten, waardoor je vlees of vis totaal niet mist. Met dit menu ga je zelfs de grootste vleeseter een plezier doen! Dit menu heeft een zoete ondertoon in de gerechten en is niet pittig. Je bent ongeveer 1-1,5 uur bezig met de voorbereiding.

Kookvolgorde: Maak de muntraita en dop de sperziebonen. Begin dan met de curry met gedroogd fruit en noten en maak tegelijk de kikkererwtencurry. Liever om de beurt? Maak dan eerst de kikkererwtencurry en warm deze later weer op. Ga terwijl de curry’s staan de pruttelen verder met het maken van het deeg voor de chapati’s. Maak de sperzieboontjes met kokos. Bak tot slot de chapati’s.

MENU 5 – ELIANNE’S FAVORIETEN (4 personen)

Dit zijn mijn persoonlijke favorieten! Ik hou van pittig, dus het liefst voeg ik aan de curry en dhal nog een extra pepertje toe. De vindaloo met lamsvlees is botermals en pittig en dit combineert fantastisch met de zachte dhal, knapperige bloemkool, romige en frisse muntraita en zoete mangochutney. Naan is mijn favoriete Indiase brood. Bel je even als je dit menu maakt? Ik schuif graag aan 😀 Je bent hier 1,5-2 uur mee bezig.

Kookvolgorde: Begin met het maken van de vindaloo. Terwijl deze staat te pruttelen (2 uur), maak je het deeg voor de naan (laat rijzen) en de mangochutney. Maak vervolgens de dhal en begin terwijl de linzen staan te koken aan de bloemkool. Ga verder met de dhal, terwijl deze staat te pruttelen maak je de muntraita en bak je de naan in de pan.

De vindaloo, dhal en mangochutney kun je prima 1 dag van tevoren al maken.

All right, de keuken in jullie! 🙂 Of lees hieronder nog iets meer over de filosofie achter een Indiase maaltijd. Leuk om indruk mee te maken op je gasten!

Curry met gedroogd fruit en noten

De filosofie achter een indiase maaltijd

Om het idee achter een Indiase maaltijd te begrijpen, is het belangrijk om iets te weten over de Indiase filosofie over eten. De verschillende gerechtjes van een Indiase maaltijd zijn namelijk niet zomaar een combinatie van lekkere smaken. Ik vertel je in het kort iets over de filosofie achter een Indiase maaltijd. De onderstaande informatie heb ik gebaseerd op ’50 curries uit India’ van Camellia Panjabi.

Het grootste deel van de Indiërs (ongeveer 80%) heeft een Hindoeïstische levensovertuiging. In elk geval onder de hindoes is de invloed van de Ayurveda op het eten van groot belang. De Ayurveda is een verzameling van kennis over de gezondheid, met name gericht op het leiden van een lang en gezond leven. De bron van de Ayurveda ligt in de Atharaveda, een verzameling teksten uit 1000 voor Christus. Door de eeuwen heen werden er meerdere teksten aan toegevoegd, onder andere over levensverlenging zonder ziekte, het gebruik van medicijnen en diëten om een goede gezondheid te verkrijgen.

Van elk voedingsmiddel wordt gekeken welke invloed het op het lichaam heeft. Volgens de Ayurveda bestaat het menselijk lichaam uit zeven elementen, namelijk plasma (huid), bloed, spieren, vet, botten, zenuwen, merg en voortplantingssappen. Deze zeven elementen moeten met elkaar in balans zijn, omdat ze anders ziekten kunnen veroorzaken. Ziekten moeten daarom ook eerst met voedsel behandeld worden. Er zijn zes basissmaken in voedsel aanwezig: zoet, zuur, zoet, pikant, bitter en samentrekkend. Elke smaak heeft invloed op de hoeveelheid van de lichaamselementen en daarmee op de onderlinge balans van de elementen. Traditioneel gezien worden daarom in elke Indiase maaltijd alle basissmaken gegeten.

Een zoete smaak geeft kracht aan weefsels, is voedzaam en brengt harmonie in de geest. Dit zijn producten met suiker, maar ook rijst, ghee en vruchten. Een zure smaak stimuleert de spijsvertering en de enzymen, het is gemakkelijk verteerbaar en goed voor je hart. Je vindt het onder andere in limoen of tamarinde. Een zoute smaak stimuleert de spijsvertering, verwijdert opstoppingen en doet zweten. Tegelijkertijd vermindert het de voortplantingssappen en zorgt en voor rimpeling van de huid. Een pikante smaak helpt de spijsvertering, verbetert het vetmetabolisme en is zorgt voor verwijding van de kanalen in het lichaam. Pikant eten is onder andere ui, peper en knoflook. Een bittere smaak is goed tegen bacteriën, zuivert het bloed en is licht verteerbaar. Je vindt dit bijvoorbeeld in fenegriekzaad en citroenschil. De samentrekkende smaak tot slot genezen maagzweren en andere wonden. Ze verminderen vet en nemen water op. Je vindt dit in de meeste bladgroenten en in thee.

De traditionele Indiase maaltijd die geserveerd wordt in een thali, is bedacht om aan al deze vereisten te voldoen. Zo vind je hierop een curry met vaak een kruidig-zure smaak, een bladgroente, een beetje yoghurt of raita, een hete en een bittere pickle en iets zoets, zoals een chutney.

7 reacties op “Curry night: organiseer zelf een Indiase maaltijd

  1. Els

    Wauw wat een fijne duidelijke beschrijving .
    Hartstikke bedankt dit was net wat ik zocht.

  2. Rina

    Wat veel keuzes. Ik ga zeker die Indiase avond voor vier personen organiseren! Dank.

  3. Marleen

    Fantastisch!! Ik heb m’n menu voor mijn familiefeestje aankomend weekend. Bedankt!

  4. Nicole

    Ik weet niet of t heel ongebruikelijk is om de maaltijd te splitsen in voor en hoofdgerecht. Ik wil vooraf samosa’s, groentebeignets, platbrood en wat raita’s serveren en daarna rijst met een vis en een groente curry, dahl, perenchutney en lamskebabs. Ik maak kleine hoeveelheden omdat ik vlees/viseters, een vegetariër en een veganist die ook gluten en lactose vrij eet aan tafel heb.

  5. Hannie van londen

    Deze gerechten zien er Toppie uit hoor! Dank je wel. Wat wordt er in de Indische keuken vaak als voorgerecht en toetje gegeten

  6. Catharinauit1960

    GEWELDIG; wat een inspiratie krijg je van deze fijne site. Mijn idee om een curry te maken voor vrienden zal heel mooi worden aangevuld met jouw tips/advies. Heel erg bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip