Marokkaans stoofpotje met paprika en zoete aardappel

Marokkaans - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 20 min. + 20 min. pruttelen

Deze week is het de nationale week zonder vlees, zoals ik ook al eerder in mijn vegetarische weekmenu schreef. Ik heb het idee dat het aardig wat losmaakt in Nederland. Ik las in ieder geval vandaag in Trouw een interessant artikel over ‘vlees eten is immoreel’, de NOS besteedde er aandacht aan en ik zie het ook overal op social media voorbijkomen. Maar ook de ’tegenstanders’ laten zich niet onberoerd, zo vond vlees.nl het allemaal wat overdreven aangezet (goh, wat zou hun belang daarbij zijn..)? Persoonlijk vind ik het goed en zelfs onvermijdbaar dat we ons meer richting een flexitarisch/vegetarisch eetpatroon gaan bewegen. Daarom heb ik vandaag een heerlijk vegetarisch recept voor jullie! Zoek je meer vega inspiratie, bekijk dan deze recepten eens.

Veel van mijn vegetarische recepten ontstaan totaal niet doordat ik een recept zonder vlees of vis wil bedenken, maar omdat ik een lekkere smaakcombinatie met bijvoorbeeld groenten en peulvruchten bedenk en het toevoegen van vlees dan eigenlijk overbodig lijkt. Het stoofpotje met zoete aardappel en paprika dat ik vandaag met jullie deel, ontstond uit de restjes groente die op moesten voordat de nieuwe boodschappen zouden komen. Een blikje kikkererwten heb ik eigenlijk altijd wel in huis en zo was dit kleurrijke gerecht geboren. De paprika wordt door het stoven heerlijk zacht en zoet, net als de zoete aardappel (natuurlijk). Dat combineert heerlijk met de kruidige Marokkaanse specerijen en de ingelegde citroen. Dit recept is overigens absoluut geen authentiek Marokkaans recept, ik noem het een Marokkaans stoofpotje omdat ik Marokkaanse smaakmakers gebruik, al heeft het door het gebruik van gerookt paprikapoeder ook wel een Spaans tintje. Ik wissel het een beetje af op mijn blog, de ene keer deel ik echte ‘klassiekers’ en op een ander moment improviseer ik wat meer. Ik serveerde dit stoofpotje met parelgort, ik vind dit een heerlijke graansoort, maar het kan ook heel goed met (parel)couscous of bulgur.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 cm. Snijd de paprika’s in dunne reepjes.

Bereid de parelgort volgens de aanwijzingen op de verpakking. Je kunt ook bulgur of couscous nemen, couscous hoeft maar heel kort te wellen en kun je dus op het laatst bereiden.

Verhit een beetje olie in een braadpan. Fruit hierin de ui en knoflook ongeveer 5 minuten aan. Hak ondertussen de peterselie en ingelegde citroen fijn. Voeg de paprikareepjes aan de ui toe en bak een paar minuten mee. Voeg dan ook de zoete aardappels toe, net als de ras-el-hanout, het gerookte paprikapoeder en de komijnpoeder. Bak 1 minuut mee en doe dan de verse peterselie, tomatenblokjes en ingelegde citroen erbij. Voeg ook ongeveer 150 ml heet water toe (of iets meer als je een grotere portie maakt). Laat met het deksel schuin op de pan ongeveer 20 minuten pruttelen of tot de zoete aardappel en paprika zacht zijn.

Voeg dan de kikkererwten toe, breng op smaak met peper en zout en laat nog heel even pruttelen tot de kikkererwten warm zijn.

Serveer het Marokkaans stoofpotje met de parelgort, bulgur of couscous.

Tips

  • Ingelegde citroenen koop je bij een Turkse/Marokkaanse supermarkt. Het is een weergaloze smaakmaker met een heel andere smaak dan een verse citroen. Ik gebruik het heel graag als ingrediënt in onder andere couscoussalade, tajines en andere stoofpotjes. Je houdt een pot ingelegde citroenen lang goed in de koelkast, dus ook als je het maar af en toe gebruikt is het een goede aankoop. Je kunt ingelegde citroenen overigens ook makkelijk zelf maken, op internet vind je genoeg recepten. Het duurt wel minimaal 1 maand voor de citroenen dan klaar zijn, dus dat is goed om rekening mee te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip