Loubia – Marokkaans bonenstoofpotje

Marokkaans - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 15 minuten + 25 min. pruttelen

Het stoofpotje dat ik vandaag met jullie deel heeft een hoop pluspunten. Allereerst is het een gezond recept, waarmee je gelijk een flinke portie peulvruchten binnenkrijgt. We eten in Nederland veel te weinig bonen en dat terwijl ze heel goed voor je zijn. De laatste weken probeer ik meerdere keren per week bonen of kikkererwten op het menu te zetten en ik ontdek eigenlijk nu pas hoe veelzijdig en lekker dat is! Ten tweede is dit recept vegetarisch (vegan), dus daarmee doe je gelijk iets goeds voor de aarde. Kan nooit kwaad in een tijd waarin we de aarde veel te veel belasten. Ten derde is dit gerecht goedkoop te maken, dus ook je portemonnee wordt hier heel blij van. En last but not least: het smaakt heerlijk! En daar is het natuurlijk uiteindelijk om te doen.

Goed, waar hebben we het dan precies over? Loubia! Een Marokkaans bonenstoofpotje met witte bonen en tomatensaus. En ja, dat is iets héél anders dan witte bonen in tomatensaus. Deze tomatensaus maak je zelf met uien, knoflook, specerijen en tomatenblokjes. Dat is echt wel iets anders dan zo’n muffe tomatensaus uit een potje. Koop voor dit gerecht dus gewone witte bonen en niet de versie met tomatensaus erbij. De olijven maken voor mij dit gerecht helemaal af. Ik serveerde er een lekker broodje en wat geroosterde broccoli bij, maar de variatie in bijgerechten is oneindig. Kijk daarvoor ook even bij de tips onderaan het recept, dan komt het helemaal goed.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Als je een wortel gebruikt: snijd deze in kleine blokjes.

Verhit een beetje olie in een braadpan. Fruit de ui en knoflook hier 5 minuten zachtjes in aan. Voeg eventueel de wortel toe en bak even mee. Voeg dan de ras-el-hanout, kurkuma en komijn toe en bak 1 minuut mee. Voeg ook de (uitgelekte) witte bonen toe en de tomatenblokjes. Breng op smaak met zout en peper en laat 20 minuten zachtjes pruttelen.

Hak ondertussen de peterselie fijn en bereid de salade of groente voor erbij (naar keuze). Voeg de peterselie en de groene olijven aan het stoofpotje toe. Proef of je de loubia zo goed op smaak vindt, voeg eventueel extra zout en peper toe.

Serveer de loubia.

Tips

  • Je kunt ook gedroogde witte bonen nemen en deze zelf weken en voorkoken. Dit is (veel) goedkoper dan de kant-en-klare potjes bonen, maar je moet ze een hele nacht laten weken, dus er op tijd aan denken. Neem van gedroogde bonen ongeveer de helft van het gewicht wat je aan bonen uit pot gebruikt. De bonen gaan nog vocht opnemen waardoor het gewicht zal toenemen.
  • Er zit nog niet zo veel groente in dit gerecht, daarom is het lekker om er zelf een salade bij te maken of wat groenten te roosteren of te grillen. Ik maak graag geroosterde broccoliroosjes, deze leg ik 20 minuten in de oven op 200 graden met een beetje olijfolie, peper en zout. Of serveer er plakjes aubergine en courgette bij die je in een grillpan hebt gegrild. Heerlijk!

Eén reactie op “Loubia – Marokkaans bonenstoofpotje

  1. Opa en omi

    Vandaag de Marokkaanse Loubia gegeten.
    Nou, dat smaakte ons opperbest. Die komt in ons favoriete lijstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip