Couscous met ui, rozijnen en kip (couscous tfaya)

Marokkaans - hoofdgerecht - bereidingstijd: 45 min. (+evt. couscous stomen)

Lang heb ik volgehouden dat couscous smakeloos en saai is. In een salade vond ik het nog wel gaan, want daarin heb je toch genoeg andere smaken. Maar inmiddels heb ik gelukkig ontdekt dat couscous heel lekker en veelzijdig is, mits op de juiste wijze bereid en gecombineerd. Vandaag combineer de couscous met lichtzoete gekarameliseerde uien, kruidige kip en zachte en zoete rozijnen. Mmm zó lekker. Deze couscous tfaya moet je echt eens proberen!

Om nog even terug te komen op de bereidingswijze van de couscous: daarvoor zijn er eigenlijk 2 manieren. Namelijk wellen en stomen. Wellen gaat erg snel en binnen 5 minuten heb je de couscous dan klaar. Dit is vaak de bereidingswijze die op de verpakking van de couscous beschreven staat. Het nadeel is dat de couscous snel gaat plakken en niet mooi zacht en los van structuur is.

Met stomen kun je dat resultaat wel bereiken. Nadeel van stomen is echter wel dat je er 1-1,5 uur mee bezig bent. Niet dat je er intensief mee bezig bent, maar je moet het toch een beetje in de gaten houden. Ook heb je een stoompan (couscoussière) of stoominzet nodig voor deze bereidingswijze. Ik gebruik het stoommandje van onze rijstkoker, met daarin een kaasdoek omdat het stoommandje erg grote gaten heeft. Ook dat werkt prima. Nu ik eenmaal de gestoomde couscous gemaakt heb, ben ik niet heel enthousiast meer te krijgen voor de gewelde versie. Al komt die hier zeker ook nog wel op tafel, want bij weinig tijd is het absoluut een uitkomst. Goed, nu eerst het recept voor deze fantastische couscous met ui, rozijnen en kip. Want of je de couscous nu stoomt of welt, lekker is ie sowieso! 

Ingrediënten voor 4 personen

Couscous met kip, rozijnen en amandelen

  • 400 gram couscous
  • 3 el olijfolie
  • 400 gram kippendijen
  • 4 grote uien
  • 0,5 bosje peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2,5 tl kaneel
  • 0,5 liter kippenbouillon
  • 75 gram rozijnen
  • 2 el honing
  • handje blanke amandelen

Wat ga je doen

Couscous bereiden

Wie de couscous wil stomen, begint hiermee. Wie de couscous liever welt, kan dit op het laatst doen, terwijl de kip en uien opstaan. Het wellen van de couscous kan je volgens de aanwijzingen op de verpakking doen.

Voor het stomen van de couscous breng je eerst water aan de kook in het onderste deel van je stoompan of couscoussière.

Giet de couscous in een grote en lage schaal. Verdeel 200 ml heet water over de couscous. Voeg ook 2 el olijfolie en een beetje zout toe. Wrijf met je handen de korreltjes los. Schep de couscous dan in het bovenste deel van je stoompan en sluit af met het deksel. Stoom de couscous 10-15 minuten.

Haal de couscous dan uit de pan en schep weer in de grote schaal. Laat een beetje afkoelen tot je de korrels met je vingers kunt aanraken. Voeg 1 dl warm water toe en wrijf met je handen de korreltjes los. Schep de couscous weer in de pan en stoom nogmaals 10 minuten. Haal de couscous uit de pan, laat iets afkoelen en wrijf opnieuw met je handen de korreltjes los. Stoom de couscous dan nog een laatste keer 10 minuten. Roer de couscous met een vork goed los en voeg eventueel nog wat roomboter of olijfolie en zout toe.

Kip, ui en rozijnen bereiden

Ga ondertussen verder met de rest van het gerecht. Snipper 1 ui. Hak de knoflook en peterselie fijn en snijd de kippendijen in stukjes.

Verhit een beetje olie in een braadpan. Fruit hierin de ui en knoflook ca. 5 minuten aan, voeg dan de kippendijen toe en bak rondom bruin aan. Voeg vervolgens de peterselie, 1 tl gember, 0,5 tl kaneel en de kippenbouillon toe. Breng verder op smaak met een beetje peper en zout. Laat op laag vuur met het deksel op de pan ca. 30 minuten pruttelen tot de kip helemaal gaar is. Als je nog erg veel vocht hebt, kun je dit op hoog vuur wat inkoken. Kook niet alles in, want een beetje bouillon maakt de couscous straks juist lekker smeuïg.

Ga ondertussen verder met de overige uien. Snijd in halve ringen. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de uien hierin tot ze helemaal bruin en zacht zijn en ook flink in volume geslonken. Dit duurt zeker 20 minuten. Voeg dan 2 tl kaneel, 1 tl gember, de rozijnen en honing toe. Laat op heel laag vuur karameliseren.

Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze rondom bruin beginnen te verkleuren.

Serveer de couscous met daarop de kip en bouillon en daarbovenop de gekarameliseerde uien en rozijnen. Maak de couscous met ui, rozijnen en kip af met de amandelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip