Russisch paasbrood (Koelitsj)

Russisch - ontbijt/lunch - bereidingstijd: 40 min. + 2 uur rijzen + 45 min. oventijd

Over een klein weekje is het al Pasen. Ik vind dat een heerlijk idee, voor mijn gevoel begint dan echt het voorjaar. Vroeger mochten wij met Pasen vaak voor het eerst onze nieuwe voorjaarskleding aan, dat gaf een heel feestelijk gevoel. We vieren nu Pasen door naar de kerk te gaan, met familie af te spreken en heerlijk samen te relaxen. Prima plan vind ik zo. Natuurlijk wordt er ook lekker gegeten. Ik maakte alvast deze Koelitsj, een Russisch paasbrood, zodat ik het nog voor de Pasen met jullie kan delen. Het brood ligt ondertussen bij mij in de vriezer te wachten tot het Pasen is. Ik heb al wel vast voorgeproefd, het is een heerlijk brood geworden. De zuidvruchten geven een zoete smaak aan het brood en het brood is lekker zacht. Traditioneel wordt een Russisch paasbrood in 2 hoge blikken gemaakt, waarna de bovenkant versierd wordt met de letters XB, dit staat voor Christus is opgestaan. Als je het leuk vindt kun je dit doen door deze letters met garneeramandelen aan te brengen. Ik koos gewoon voor poedersuiker en glazuur, want dat had ik nog in huis. Om een hoog brood te maken, kun je een leeg conservenblik gebruiken. Maar ook in een taartvorm wordt het een prima brood, zoals je op de foto kunt zien, heb ik beide uitgeprobeerd. Allebei heerlijk!

Ingrediënten voor 2 (kleine) paasbroden

Russisch paasbrood

 • 500 gram bloem
 • 2 zakjes gedroogde gist (a 7 gram)
 • 250 ml melk
 • 2 eieren
 • 80 gram zachte boter
 • 50 ml honing
 • 1/2 tl gemalen kardemom
 • paar draadjes saffraan
 • rasp van 1 sinaasappel
 • 200 gram zuidvruchten (bijv. rozijnen, dadels, pruimen, abrikozen)
 • 50 gram ongezouten noten (bijv. amandelen, hazelnoten, walnoten)

Voor de garnering

 • poedersuiker
 • evt. 3 el sinaasappelsap, of:
 • handje garneeramandelen

Extra nodig

 • 2 bakvormen: hoog bakblik (max. 18 cm doorsnee) of leeg conservenblik (inhoud 800 ml)

Wat ga je doen

Zorg dat de melk op kamertemperatuur is, verwarm hem eventueel een paar seconden in de magnetron.

Meng de bloem, gist, 1 tl suiker, een snufje zout en lauwe melk. Kneed tot een deeg en laat afgedekt 1 uur rusten op een warme plek in huis.

Laat de saffraan met 2 el kokend water ca. 10 minuten staan.

Meng de eieren, honing, zachte boter en kardemom met een mixer, laat ongeveer 2 minuten kloppen.

Meng het deeg na het rusten met het ei-honing mengsel en kneed met je handen of een mixer met deeghaken goed door elkaar. Voeg dan ook het saffraanwater, de zuidvruchten, noten en sinaasappelrasp toe. Kneed nogmaals met je handen alles goed door elkaar. Het deeg hoort zachter en natter dan brooddeeg te zijn, maar elastischer en droger dan cakebeslag.

Laat het deeg opnieuw afgedekt 1 uur rusten op een warme plek in huis, het deeg moet flink gaan rijzen.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Bekleed de bakblikken met bakpapier en vet de randen in met een beetje olie of boter. Verdeel het deeg over de 2 bakvormen. Als je garneeramandelen wilt gebruiken, kun je ze nu in de letters XB op het deeg leggen.

Bak de paasbroden in ca. 45-60 minuten goudbruin en gaar. Controleer na 45 minuten of een satéprikker er schoon uitkomt, zo niet laat het brood dan nog iets langer bakken.

Voor de garnering heb je 2 opties. Optie 1 is om het paasbrood te bestrooien met een beetje poedersuiker. Optie 2 is om een dik glazuur te maken van het sinaasappelsap met de poedersuiker. Verdeel dit glazuur over het paasbrood. Als je garneeramandelen hebt gebruikt, kun je de verdere garnering natuurlijk ook achterwege laten.

Je kunt het Russisch paasbrood een paar dagen bewaren, je kunt het ook al voor de paasdagen maken en invriezen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip