Snel succes: souvlaki

Grieks - hoofdgerecht - bereidingstijd: 25 min.

Souvlaki is ook zo’n echte Griekse klassieker. Als je op vakantie naar Griekenland bent geweest, heb je het hoogstwaarschijnlijk wel eens gegeten, en ook in Nederland is souvlaki populair. De kip wordt gemarineerd in knoflook, oregano en paprikapoeder en daarna geroosterd in de grillpan of op de barbecue. Dat geeft een lekkere geroosterde smaak, wat weer fantastisch combineert met de romige tzatziki. Ik heb dit recept ook met vegetarische ‘kipstukjes’ geprobeerd, dat smaakt net zo lekker en is dus ook een (duurzame) aanrader. Om er een volledige en gezonde maaltijd van te maken, leg ik ook nog plakjes courgette en reepjes paprika op de grill. Een super feestelijk en smakelijk geheel, wat je op allerlei momenten kunt eten: als diner, bij de bbq of als fastfood tussendoor. De porties in dit recept zijn bedoeld voor 2 personen als hoofdgerecht. 

Ingrediënten voor 2 personen

Souvlaki 2

  • 200 gram kipdijfilet of vegetarische kipstukjes
  • teentje knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 tl oregano
  • 1 tl paprikapoeder
  • rode paprika
  • courgette
  • olijfolie
  • 6 tortillawraps of platbrood
  • evt. partjes citroen
  • tzatziki

Extra nodig:

  • grillpan (of bbq)

Wat ga je doen

Snijd de kipdijfilet in blokjes. Hak de knoflook fijn. Maak een marinade van de knoflook, oregano, paprikapoeder, olijfolie, peper en zout. Wrijf de kipfilet of de vegetarische kipstukjes hier goed mee in. Rijg de kipstukjes op stokjes als je ze op de bbq wilt bereiden.

Snijd de courgette in dunne plakjes en de paprika in dunne reepjes. Snijd de rode ui in ringen.

Verhit de grillpan of bbq en leg de stukjes kip hier op, samen met de rode ui. Als er nog plek is in de pan, leg je ook de plakjes courgette en reepjes paprika in de pan. Als het niet past, doe je dit in een tweede ronde. Gril de kip tot hij goed gaar is. Gril de groenten aan beide kanten tot ze mooie streepjes van de grillpan hebben en iets zachter zijn geworden. Er mag nog wel een beetje bite aan de groenten zitten. Dit duurt zo’n 5-10 minuten. Als je de kip en groenten in 2 porties grilt, dek dan de eerste lading tot gebruik met aluminiumfolie af.

Verwarm ondertussen de tortillawraps of platbroden in de oven of magnetron (of bak ze vers!). Je kunt ze ook even op de bbq of in de grillpan leggen.

Leg op elke wrap een paar stukjes kip, een paar ringen rode ui, wat courgette en rode paprika. Bestrooi met een beetje zout en peper. Serveer met tzatziki en eventueel met partjes citroen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip