Saoto soep

Surinaams - Soep - bereidingstijd: 45 minuten + 1 uur pruttelen

Saoto soep stond al zeker een jaar op mijn kooklijst. Ik had het al eens gemaakt, maar had de ingrediënten niet opgeschreven om er een blogrecept van te kunnen maken. Dit keer heb ik dat wel gedaan! Van saoto soep heb je grofweg 2 varianten, die wel op elkaar lijken maar toch ook verschillend zijn. Allereerst is er de Indonesische soto ayam, met onder andere kip, gebakken uitjes en een bouillon met Indonesische smaakmakers. Daarnaast is er de Surinaamse saoto soep. Deze soep kent gedeeltelijk dezelfde ingrediënten, maar dan met een Surinaamse twist door bijv. het gebruik van chipsfrietjes en peperketjap. Vandaag deel ik de Surinaamse versie met jullie.

Het ingredientenlijstje van deze soep is aardig lang. De meeste smaakmakers voor de soep heb ik standaard in huis, maar ik kan me goed voorstellen dat dat niet voor iedereen geldt. In dat geval zou ik zeggen: maak gelijk een grote pan, dan is het zeker de moeite waard! Meer bouillon tegelijk maken, is bovendien nauwelijks extra werk.

Een belangrijke smaakmaker in de saoto is de peperketjap. Hiervoor gebruik je de Surinaamse madame Jeanette, een ronde gele peper die ontzettend heet is. Een kwart peper zorgt daarom al voor een hele pittige ketjap. Is dat iets teveel van het goede voor je, dan kun je ook een rode peper gebruiken. De zoute ketjap geeft de soep pit en pept deze enorm op. Je kunt de basisbouillon daarom ook gerust iets minder zout laten (ik gebruik 2 kleine maggiblokjes), dan kun je later naar smaak peperketjap toevoegen.

De saoto soep wordt gevuld met een royaal aantal toppings. Ik gebruikte alle traditionele toppings, maar je kunt hier gerust naar smaak wat mee variëren. De toppings die meestal worden gebruikt zijn: gekookte eieren, chipsfrietjes (ja, echt!), gefrituurde glasnoedels (die worden dan knapperig als een soort kroepoek), gebakken uitjes en taugé. Soms wordt er ook nog witte rijst bij geserveerd, maar dan wordt het al met al wel vrij machtig. De hoeveelheid die hieronder beschreven staat, is genoeg voor 2 personen als maaltijdsoep (hoofdgerecht) of voor 4 personen die een kopje soep eten als voorgerecht of op een feestje.

Ingrediënten voor  liter soep

Wat ga je doen

We beginnen met het maken van de bouillon. Breng hiervoor het water aan de kook in een ruime pan. Snijd de gember en laos in plakjes (mag gewoon met schil). Kneus de serehstengel. Voeg de kippenpoten, gember, laos, serehstengel, maggiblokjes, laurierblaadjes en pimentballetjes aan de soep toe. Laat op laag vuur een uurtje koken met het deksel schuin op de pan.

Haal de kippenpoten uit de pan en laat een beetje afkoelen. Zeef de bouillon. Haal het vel van de kippenpoten en pluk met je vingers de kip in stukjes. Het vel en het bot kun je weggooien, de stukjes kip voeg je weer aan de bouillon toe. Laat op laag vuur pruttelen. Voeg eventueel wat heet water toe als de soep teveel inkookt (je wilt uiteindelijk ongeveer 2/3 overhouden van het water dat je in het begin opgezet hebt.)

Ondertussen gaan we de peperketjap en de toppings bereiden. Voor de peperketjap maal je de peper en knoflook fijn in een keukenmachine of met de vijzel. Meng dit vervolgens met de zoute ketjap. Proef of je de pittigheid zo goed vindt. Is de peperketjap te pittig naar jouw smaak, voeg dan wat extra ketjap toe.

Kook de eieren in een pannetje met ruim water. Zodra het water kookt, laat je de eieren nog ongeveer 7 minuten koken. Pel de eieren en halveer ze.

De glasnoedels gaan we bakken in olie. Verhit een flinke scheut olie in een wok of braadpan. Je kunt ook een frituurpan gebruiken. Laat de olie goed heet worden en bak dan de glasnoedels tot ze van doorzichtig naar krokant wit veranderen. Haal uit de pan en laat uitlekken op een keukenpapiertje.

Overgiet de taugé met kokend water. Hak de selderij grof.

Serveer de saoto soep met de peperketjap en de verschillende toppings. Als je het lekker vindt, kun je er nog wat witte rijst bij eten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip