Thaise champignonsoep

Thais - soep - bereidingstijd: 45 minuten

Zijn jullie al druk met het opstellen van een kerstmenu? Wij zijn beide dagen uitgenodigd bij familie en waarschijnlijk ga ik daar nog wel het een en ander voor maken, maar geen compleet diner. Toch heb ik in mijn hoofd al veel kerstmenu’s bedacht, maar ja daarvoor ben je nu eenmaal een foodie misschien ;). Deze Thaise champignonsoep is een perfect voorgerecht. Hij is lekker licht, zodat je niet te vol zit. En omdat een kerstgerecht vaak al veel vlees bevat, is zo’n vegetarisch soepje een welkome afwisseling. Champignonsoep is een klassiek kerstrecept, maar deze Thaise versie geeft er een nieuwe twist aan. Een perfecte balans van spicy, zuur en zout. Doordat je de soep zeeft, krijg je een chique bouillon en ziet je soep er mooi uit op het bord. Dat is natuurlijk precies wat je wilt met kerst!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gram kastanjechampignons
  • 150 gram oesterzwammen
  • 1,2 liter water
  • 2 el vissaus (vervang door lichte sojasaus voor vegetarisch/vegan)
  • sap van 1 limoen
  • 1 tl suiker
  • serehstengel
  • een halve rode peper (of meer naar smaak)
  • 1 tl gemberpoeder
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 3 bosuitjes
  • verse koriander ter garnering

Wat ga je doen

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Kneus de serehstengel en snijd een aantal keer in.

Breng in een soeppan het water aan de kook met de vissaus (of sojasaus), limoensap, suiker, serehstengel, rode peper, gemberpoeder, knoflook en ui. Laat op laag vuur ongeveer 30 minuten koken met het deksel op de pan.

Verwijder de steeltjes van de oesterzwammen en snijd de champignons en oesterzwammen in plakjes. Bak de paddenstoelen in een koekenpan in een beetje olijfolie of boter tot ze zacht en bruin zijn.

Zeef de soep zodat je een gladde bouillon overhoudt. Hier zijn alle smaken ingetrokken.

Voeg de paddenstoelen aan de soep toe en laat op zacht vuur de soep nog even op staan. Voeg dan de bosuitjes toe. Breng de soep op smaak met peper en zout. Serveer de soep met grofgehakte koriander.

Tip: je kunt deze soep heel goed van tevoren bereiden. Je hoeft de soep dan alleen nog maar even op te warmen. Voeg de bosuitjes in dat geval pas bij het opwarmen toe.

Thaise Champignonsoep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip