Thaise mangosalade

Thais - Bijgerecht - bereidingstijd: 15 minuten

In de Thaise keuken is het vrij gebruikelijk om onrijpe vruchten te gebruiken in salades of curry’s. Denk bijv. aan een onrijpe papaja of mango. Met deze laatste maakte ik een echte Thaise klassieker: som tum mamuang, oftewel Thaise mangosalade. Hoewel ik moet bekennen dat mijn mango eigenlijk al te rijp was. Voor de authentieke smaak maak je dit gerecht het beste met een groene, onrijpe mango. Met een rijpere mango is het overigens ook een waanzinnig lekkere salade.

Behalve mango gebruik ik in deze salade ook rode paprika en komkommer. Ik vind dit zelf een hele lekkere combinatie en bovendien ook makkelijk want je kunt alle ingrediënten rauw gebruiken. Je kunt met de groenten die je gebruikt prima variëren, probeer het ook eens met tomaat, taugé of kousenband (wel eerste even koken). De dressing tilt deze mangosalade echt naar een hoger niveau. De combinatie van zoet, zuur, zout en pittig vind ik echt magisch. Eigenlijk komt dat in elk Thais gerecht in meer of mindere mate wel terug. In dit geval zorgen de sweet chilisaus, limoen, vissaus en rode peper voor deze smaken. Deze salade past perfect bij elke Thaise maaltijd en is de ideale manier om nog wat extra groenten binnen te krijgen. Serveer hem trouwens ook eens bij de bbq, dat is weer eens wat anders dan huzarensalade of plakjes komkommer!

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Snijd de mango, paprika en komkommer in dunne, smalle reepjes. Hak de koriander en de pinda’s grof. Snijd de rode peper fijn.

Meng de ingrediënten voor de dressing in een klein kommetje goed door elkaar. Proef of de dressing zoet, zuur en zout genoeg is naar je smaak. Je kunt de dressing zouter maken met wat extra vissaus of sojasaus, zoeter met extra chilisaus en zuurder met extra limoensap.

Meng alle ingrediënten behalve de pinda’s door elkaar. Strooi de pinda’s over de Thaise mangosalade.

Deze salade past perfect bij de Thaise kipburgers.

3 reacties op “Thaise mangosalade

  1. Nicole

    Ik wist niet dat je mango’s ook onrijp kon eten. Dit klinkt echt heerlijk!

  2. Mari-Ann

    Echt een top recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip