Pastinaaksoep met appel en sherry

Brits - Kerst - bereidingstijd: 35 minuten + 40 min. kooktijd

We zitten nog maar net in de Sinterklaastijd, maar ik begin gewoon vast met een kerstrecept! Een niet al te kerstig kerstrecept voor pastinaaksoep (volg je me nog?), waardoor je deze soep eigenlijk de hele herfst en winter door kunt eten. Ik maak heel vaak soep door groenten te koken en vervolgens te pureren. Deze pastinaaksoep is wel net even wat luxer en specialer door de toevoeging van appel, sherry en amandelen.

Pastinaak is een zogenaamde ‘vergeten groente’ die inmiddels gelukkig niet meer zo heel vergeten is. Ik zie hem in ieder geval steeds vaker liggen, ook in de gewone supermarkt. Heeft jouw supermarkt het toevallig niet, vraag er dan eens om bij de groenteboer of kijk op de markt! Daar is het aanbod aan verschillende bijzondere groenten vaak veel groter. Pastinaak heeft van zichzelf een lichtzoete en aardse smaak en is een vast onderdeel van een Brits kerstmenu, meestal geroosterd in de oven als side dish naast de kalkoen. Ik maakte er nu een soepje mee. Pastinaak en appels zijn allebei lichtzoet en combineren mooi in dit soepje. Om wat pit en diepgang toe te voegen, gebruik ik sherry en gember. Een flinke scheut room door de soep maakt elke soep beter, dus dat laten we natuurlijk niet achterwege (niet beginnen over de lijn oké? het is kerst!). Ik strooide er tot slot wat gehakte amandelen over, dat geeft een lekkere bite en staat ook wel zo gezellig.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Schil de gember en hak fijn. Schil de pastinaken en de appel en snijd alles in blokjes.

Verhit een beetje olie in een soeppan. Fruit hierin de ui, knoflook en gember een paar minuten aan. Voeg dan de pastinaak- en appelblokjes toe, samen met een (flinke) scheut sherry. Voeg ook de tijm en groentebouillon toe. Breng verder op smaak met een beetje peper (bij voorkeur witte peper).

Laat de soep op laag vuur met het deksel op de pan ongeveer 30-40 minuten pruttelen tot de pastinaakblokjes helemaal zacht zijn en je er met een mes zo doorheen glijdt.

Pureer de soep glad met de staafmixer of blender. Voeg de room aan de soep toe, zorg dat de soep nu niet meer aan de kook komt, anders kan de room gaan schiften. Als de soep nog te dik is, voeg je wat heet water toe. Proef of je de soep zo goed van smaak vindt, voeg eventueel extra peper of zout toe.

Hak de amandelen in stukjes. Rooster ze kort in een droge koekenpan tot ze bruin verkleuren.

Bestrooi de pastinaaksoep met de amandelstukjes en serveer.

Tips

  • Je kunt de soep prima al een dag van tevoren bereiden. Warm voor het serveren weer op, zorg dat de soep niet aan de kook komt (hij moet niet gaan borrelen).
  • Voor een vegan soepje, vervang je de slagroom door sojaroom.
  • Met de hoeveelheid die staat aangegeven voor 4 personen, heb je ieder een kop soep. Ga je veel gangen eten, dan kun je met 6 personen van deze hoeveelheid eten. De soep kan ook prima als hoofdgerecht dienen, met een broodje erbij is deze hoeveelheid dan geschikt voor 2-3 personen.

Menusuggestie – Europees kerstmenu

Pastinaaksoep met appel en sherry

*

Boeuf bourguignon & aardappelpureegratin

*

Panna cotta met rood fruit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip