Rode linzensoep (mercimek corbasi)

Turks - hoofdgerecht - vegetarisch - bereidingstijd: 15 minuten + 30 min. pruttelen

In de herfst en winter maak ik graag stevige (maaltijd)soepen. Van zo’n kommetje soep warm je zo lekker op. Bovendien is een soepje vaak zo gemaakt. Zo ook deze Turkse rode linzensoep, mercimek corbasi. Linzen vullen goed en zijn gezond, goedkoop, milieuvriendelijk en vooral ook erg lekker. Win-win dus.

De basis voor deze rode linzensoep is erg eenvoudig. De soep zelf bestaat enkel uit ui, winterpeen, aardappel, linzen, bouillon en een beetje tomatenpuree en komijnpoeder. Toch maak je daarmee al een heerlijke basissoep. Bij de soep serveer je nog een paar toppings/smaakmakersĀ waarmee je de soep verder op smaak brengt: paprikaolie, citroensap en gedroogde munt. Dit staat leuk en geeft een echte smaakboost. Geef mij een kommetje Turkse rode linzensoep en ik ben een gelukkig mens šŸ™‚ Jij ook?

IngrediĆ«nten voor  personen

Wat ga je doen

Snipper de ui. Snijd de wortel en aardappel in blokjes (mag ongeschild). Spoel de rode linzen in een vergiet goed schoon onder de kraan, tot het water niet meer troebel is.

Verhit een beetje olie in een soeppan. Fruit de ui hier even zachtjes in aan. Voeg dan de winterpeen, aardappel, tomatenpuree en het komijnpoeder toe. Bak 2 minuten mee en voeg dan ook de linzen, bouillonblokjes en het hete water toe. Breng verder op smaak met wat zwarte peper. Breng de soep aan de kook, zet dan het vuur laag en laat met deksel op de pan een half uurtje pruttelen.

Controleer met een mesje of de aardappel en winterpeen helemaal zacht zijn, ook moeten de linzen uit elkaar zijn gevallen. Als dat nog niet het geval is, laat je de soep nog even pruttelen. Pureer de soep glad met een staafmixer. Voeg eventueel nog wat heet water toe als de soep te dik is.

Meng de paprikapoeder en het chilipoeder met een scheut olijfolie. Snijd de citroen in kwarten. Serveer de linzensoep met een swirl van de paprika-chiliolie en laat ieder de soep verder op smaak brengen met citroensap en gedroogde munt.

Met een beetje brood erbij heb je hier een heerlijke avondmaaltijd aan.

EĆ©n reactie op “Rode linzensoep (mercimek corbasi)

  1. Elin

    Ziet er heerlijk uit, ga ik deze week proberen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip