Traybake van pompoen, champignons en spruitjes

Fusion - bijgerecht/Kerst - bereidingstijd: 15 min. + 40 min. oventijd

Ik ben lekker op dreef met de kerstrecepten. Vandaag krijgen jullie alweer het 4e recept van me, en er komen er nog veel meer aan 🙂 Alle ‘kerstwaardige’ gerechten heb ik nu in een speciaal mapje ondergebracht. Hier vindt je alle recepten tot nu toe, en daar komt de komende weken dus nog meer bij.

Bepaalde groenten horen voor mij gewoon bij Kerst. Dat zijn bijvoorbeeld rode kool, stoofperen, spruitjes en champignons. Met die laatste twee maakte ik een heerlijke traybake, gecombineerd met pompoen en hazelnootjes en op smaak gebracht met tijm, ras-el-hanout en honing. Ras-el-hanout is een Marokkaanse specerijenmix en betekent zoveel als ‘het beste van de winkel’. Er gaan vaak wel 20-25 verschillende soorten specerijen in. Zelf maken is leuk, maar dan heb je wel een grote specerijenvoorraad nodig. Gelukt verkopen tegenwoordig vrijwel alle supermarkten kant-en-klare ras-el-hanout van goede kwaliteit. De groenten krijgen een heerlijke smaakboost door de toevoeging van ras-el-hanout. Deze traybake is een heerlijk bijgerecht bij vrijwel alle hoofdgerechten met vlees. Ik zou dit zelf niet zo snel bij vis serveren, dat past qua smaak minder goed.

Deze traybake van pompoen, champignons en spruitjes is ontzettend makkelijk te bereiden. Je bent hooguit 15 minuten bezig met de voorbereiding en de oven doet de rest voor je! Ik weet zeker dat niemand door heeft dat het eigenlijk zo makkelijk is, want de smaak is fantastisch! 

Ingrediënten voor 6 personen

traybake spruitjes champignons pompoen

  • 500 gram (kastanje)champignons
  • 500 gram pompoenblokjes
  • 300 gram spruitjes (schoongemaakt gewicht)
  • paar takjes verse tijm
  • 4 tl ras-e-hanout
  • 2 el honing
  • olijfolie
  • 70 gram hazelnoten

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200°C.

Snijd grote champignons in kwarten en kleintjes door de helft.

Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Verdeel hierover de champignons, pompoenblokjes, spruitjes, ras-el-hanout, honing, peper, zout en een scheut olijfolie. Hussel alles goed om zodat de kruiden goed verdeeld zijn. Voeg een paar takjes tijm toe.

Bak de groenten 35-45 minuten in de oven tot ze goed gaar zijn. Proef vooral of de pompoen zacht genoeg is.

Rooster ondertussen de hazelnoten in een droge koekenpan op laag vuur tot ze bruin beginnen te verkleuren. Let op: dit kan snel gaan.

Verdeel de hazelnoten over de traybake van pompoen, champignons en spruitjes.

Tips

  • Je kunt dit gerecht prima van tevoren te bereiden (maximaal 1 dag). Bewaar de traybake in de koelkast. Op de dag zelf bak je de groenten in de oven.
  • Als je nog meer groente bijgerechten serveert, kun je waarschijnlijk wel met 8 personen van deze traybake eten. De hoeveelheid op de foto is de helft van het recept (dus voor 3-4 personen)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip