Aardappelballetjes met oude kaas

Hollands - Bijgerecht - bereidingstijd: 25 minuten + 1 uur wachttijd + 20 min. oventijd

Aardappels zijn toch wel het klassieke bijgerecht aan het kerstdiner. Ik heb al laten zien dat dat helemaal niet nodig is en dat je ook rijst kunt omtoveren tot een spektakelstuk, maar voor de liefhebbers van aardappel heb ik vandaag toch ook een heerlijk bijgerecht: aardappelballetjes met oude kaas. Dit zijn eigenlijk aardappelkroketjes maar dan als bitterbal. In het midden zit nog een verrassing in de vorm van een stukje gesmolten oude kaas. Dit maakt de aardappelballetjes tot een echte traktatie waar je door van blijft eten.

Met alleen aardappelballetjes ben je er natuurlijk nog niet voor het hoofdgerecht. Gelukkig is het combineren van deze aardappelballetjes helemaal niet moeilijk. Combineer ze bijvoorbeeld met:

  1. Boeuf bourguignon
  2. Hele eend met een Chinees tintje + gestoofde rode kool + stoofperen
  3. Hele kip met granaatappel + traybake met pompoen, champignons en spruitjes
  4. Biefstuk met granaatappelsaus + geroosterde bospeen met citrusdressing

Dit zijn vrijwel allemaal recepten die je heel goed van tevoren kunt maken. Uiteindelijk draait het natuurlijk om het samen zijn en wil je niet lopen stressen in de keuken. En gelukkig is dat ook nergens voor nodig. Een zorgeloze kerst gewenst!

 

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Schil de aardappels en snijd in kwarten. Kook ze in ruim water in ongeveer 20 minuten gaar, tot je er met een mesje gemakkelijk doorheen glijdt.

Giet de aardappels af en stamp ze fijn (of gebruik een pureeknijper). Voeg zoveel melk toe tot je een smeuïge puree hebt. De puree mag iets steviger zijn dan je misschien gewend bij een puree, meer zoals bij stamppot (zodat je er straks balletjes van kunt maken).

Breng de puree op smaak met mosterd, roomboter, peper en zout. Hak de bieslook fijn en meng door de puree. Laat de puree afkoelen tot kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Klop het ei los in een kommetje met nog een klein scheutje melk. Strooi de panko of paneermeel op een bord uit. Snijd de kaas in 12 gelijke blokjes.

Vorm van de aardappelpuree balletjes ter grootte van een bitterbal. Stop in het midden van elk balletje een blokje kaas. Zorg dat de kaas rondom met puree bedekt is, zodat de kaas straks niet kan gaan lekken in de oven. Haal elk balletje door het ei en rol het vervolgens door de panko, zodat de aardappelballetjes rondom bedekt zijn.

Leg de aardappelballetjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de aardappelballetjes in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin. Als je oven een grillfunctie heeft, kun je deze de laatste 10 minuten ook aanzetten. De aardappelballetjes worden dan extra mooi bruin. Blijf wel in de buurt, want dan kan het hard gaan!

De aardappelballetjes zijn een heerlijk bijgerecht bij vrijwel elk groente- of vleesgerecht. Alleen bij vis zou ik deze aardappelballetjes niet gauw serveren.

Tips

  • Je kunt de balletjes ook frituren. Ze worden dan nog knapperiger en mooier goudbruin. Houd ongeveer 4 minuten aan en een temperatuur van 180°C voor je olie. Omdat ik me kan voorstellen dat je met kerst niet zo’n zin hebt om te frituren, heb ik in het recept voor de oven gekozen. Maar frituren werkt dus ook uitstekend! Als je geen plek hebt in je oven is dit ook een goed optie.
  • Je kunt de aardappelballetjes heel goed van tevoren maken. Leg de gepaneerde balletjes op een bord in de koelkast tot je ze gaat afbakken in de oven of frituurpan.
  • Natuurlijk kun je de aardappelballetjes ook zonder de kaas maken, als je bijv. vegan wilt eten of graag een lichter bijgerecht wilt serveren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip