Bloemkoolsteaks met ras-el-hanout en rozijnen

Marokkaans - Bijgerecht - bereidingstijd: 10 min. + 25 min. oventijd

De good old bloemkool is aan een nieuwe opmars begonnen en in razend tempo ontzettend populair geworden. Misschien had je daar nog geen idee van, maar dan moet je het maar van me aannemen ­čÖé Bloemkool is het helemaal. Onder chefs en kookboekenschrijvers is er een heuse bloemkoolrevolutie gaande. Werd de bloemkool vroeger helemaal zacht gekookt en met een kaassausje (al dan niet uit een pakje) naast de gekookte aardappelen geserveerd, inmiddels kent bloemkool vele verschijningsvormen. Je kent misschien de ‘bloemkoolrijst’ al wel, een geliefd ingredi├źnt in koolhydraatarme recepten.

Wat ik zelf regelmatig maak, is een hele bloemkool of bloemkoolsteaks uit de oven. Hierbij bereid je de bloemkool in zijn geheel of in plakken (‘steaks’) in de oven. Dit zorgt ervoor dat de bloemkool gaar wordt en tegelijk knapperig blijft. Ik vind het superlekker en snap niet waarom we dit niet eerder bedacht hebben. Je kunt er qua smaken alle kanten mee op. Denk bijvoorbeeld aan een Indiase tandoori bloemkool, een Franse bloemkool met witte wijn en tijm of een Arabische versie met za’atar. Voor dit recept gaf ik er een Marokkaans tintje aan met harissa, ras-el-hanout, honing en kaneel. Een geslaagd recept met de zoet-hartige smaakcombinatie waar ik zelf zo dol op ben. Het is een heerlijk vegetarisch bijgerecht wat die prachtige en gezonde bloemkool laat schitteren.

Ingredi├źnten voor  personen

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200┬░C. Laat de rozijnen wellen in een kommetje heet water.

Meng de harissa, ras-el-hanout, kaneel, honing, olijfolie, citroensap en wat peper en zout tot een marinade.

Verwijder de groene bladeren en het onderste van de bloemkoolstronk. Snijd de stronk niet te ver af, want dan valt je bloemkool straks uit elkaar. Snijd met een scherp mes plakken van ongeveer 1,5 cm breed van de bloemkool. Waarschijnlijk zullen aan de randen de bloemkoolroosjes wat los vallen, die kun je er gewoon zo bij leggen op de bakplaat.

Smeer de bloemkoolplakken aan beide kanten in met de marinade. Leg ze op een bakplaat en bak in de oven in ongeveer 25 minuten gaar. Wil je de bloemkool liever nog echt knapperig, houd dan 20 minuten aan. Keer de bloemkool halverwege 1x om.

Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze bruine plekjes krijgen. Laat de rozijnen uitlekken.

Serveer de bloemkoolsteaks met de rozijnen en amandelen.

Lekker bij onder meer couscoussalade, aardappeltjes of deze mujaddara.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip