zuurkoolrösti met zalm en mosterdsaus

Fusion - Hoofdgerecht/voorgerecht - Bereidingstijd: 40 min.

Nog 2 dagen en dan is het eindelijk Kerst! Ik kan eigenlijk niet wachten. Weken ben ik er namelijk al mee bezig, eerst met het bedenken van de kerstrecepten voor de site en daarna met het uitwerken van ons eigen kerstmenu (want dan wil ik niet weer hetzelfde maken). Vanavond komen mijn versproducten van Lindenhoff binnen (tip! ze hebben een fantastisch assortiment van groenten, fruit, vlees en vis) en morgen komt de rest van de boodschappen van AH. Ideaal, want ik hoef me dus niet door leeggekochte, overbevolkte supermarkten heen te worstelen. Dan kan ik me bezig houden met wat ik écht leuk vind, namelijk het koken 🙂

Het allerlaatste kerstrecept deel ik vandaag met jullie. Zijn er nog laatbeslissers? Zelf ben ik dus zo iemand die het 2 weken van tevoren allemaal al tot in detail op papier heeft staan, maar voor wie nu nog met zn handen in het hoofd zit: De Wereld op je Bord to the rescue! Hier vind je alle kerstrecepten tot nu toe. Vandaag sluit ik af met een heerlijk gerecht dat je zowel als hoofdgerecht, voorgerecht of bijgerecht kunt serveren. Deze zuurkoolrösti met zalm en mosterdsaus is een origineel en super smaakvol gerecht. Rösti zijn de traditionele aardappelkoekjes uit Scandinavië, je hebt ze misschien wel eens uit de diepvries gegeten. Vandaag maak ik daar een lekkere variatie op met zoete aardappel en zuurkool. Die kun je zo serveren (als bijgerecht), maar ik maakte het helemaal af door er een mooi stukje zalm met mosterdsaus bij te geven. Mosterdsaus past perfect bij vis en geeft een beetje pit aan de zalm. Tegelijk is de saus mooi romig en dat combineert weer heerlijk met de zuurkoolrösti.

Ook dit gerecht kun je weer bijna helemaal van tevoren maken (zie tips), alleen de zalm zul je nog even last minute moeten bakken. Ga jij met Kerst een van mijn recepten maken? Deel dan een foto van het resultaat! Dat kan via instagram @dewereldopjebord of op mijn facebookpagina. Merry Christmas allemaal! 

Ingrediënten voor 4 personen

(halveer de hoeveelheden als je dit als voorgerecht serveert)

  • 350 gram zoete aardappel
  • 350 gram zuurkool
  • 3 eieren
  • 1 ui
  • 1 grote appel
  • 1 tl tijm

Voor de zalm met mosterdsaus

  • 4 zalmmoten
  • 1 ui
  • 1 laurierblaadje
  • 100 ml witte wijn
  • 200 ml visfond (of bouillon)
  • 150 ml kookroom
  • 2 el mosterd

Wat ga je doen

We beginnen met de mosterdsaus. Snipper hiervoor de ui.

Zet een (steel)pannetje met een beetje olie op het vuur. Fruit de ui hier eventjes in aan. Blus af met de witte wijn en voeg ook de visfond en het laurierblad toe. Laat op laag vuur in ca. 30 minuten tot ongeveer de helft inkoken.

Ga ondertussen verder met de zuurkoolrösti. Schil de zoete aardappels en rasp ze (met de keukenmachine of een handrasp). Pel de ui en rasp. Schil ook de appel, verwijder het klokhuis en rasp.

Zorg dat de zuurkool goed is uitgelekt. Meng dan de zuurkool met de zoete aardappel, ui, appel, tijm, eieren en een beetje peper en zout. Zorg dat alles goed gemengd is.

Maak met je handen kleine röstirondjes van het zuurkoolmengsel. Druk goed aan tussen je handpalmen, zodat ze niet gelijk weer uit elkaar vallen als je ze weglegt. Ik maakte ongeveer 14 röstirondjes van deze hoeveelheid.

Verhit op middelhoog vuur een beetje olie in een ruime koekenpan. Leg hierin de röstirondjes (eventueel in meerdere rondes, of gebruik meerdere koekenpannen). Bak de röstirondjes aan beide kanten goudbruin. Je kunt ze warm houden in een oven op 100°C.

Maak ondertussen de saus af. Zeef de saus boven een schoon pannetje. Voeg de mosterd en kookroom toe en eventueel nog peper en zout naar smaak. Zorg dat de saus niet meer aan de kook komt.

Bak tegelijk op halfhoog vuur ook de zalmmoten in een koekenpannetje met olie. Leg ze eerst met de huid naar beneden, als er langs de onderkant een wit randje zichtbaar wordt en de huid mooi bruin gebakken is, draai je de zalm om. Zet het vuur laag en laat in ca. 4 tot 5 minuten zachtjes verder garen (let op: als je aan de zijkant overal witte stukjes ziet verschijnen, slaan de eiwitten uit en wordt je vis droog. Je vuur staat dan te hoog).

Serveer de zuurkoolrösti met de zalm en mosterdsaus.

Tips

  • Je kunt de saus helemaal van tevoren maken. Bewaar tot gebruik in de koelkast en warm zachtjes in een pannetje op (zorg dat het niet gaat borrelen).
  • Je kunt de rösti ook van tevoren maken. Bewaar tot gebruik in de koelkast en warm even in de oven op, waarschijnlijk is 5 minuten op 220°C wel genoeg.
  • Alleen op zoek naar een bijgerecht? Deze zuurkoolrösti past ook perfect bij rundvlees of wild (hert, fazant).
  • Serveer je dit als voorgerecht, halveer dan de hoeveelheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip