zuurkoolschotel met gerookte kip/tofu en abrikoos

Hollands - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 25 minuten + 20 min. oventijd

Ik ben niet zo heel erg dol op wintergroenten. Ik vind de meeste koolsoorten wel lekker, maar na 2x eten ben ik ze ook wel weer zat voor de rest van het seizoen 😉 Voor zuurkool maak ik echter een uitzondering, daar ben ik echt dol op. Al eerder deelde ik op mijn blog deze zuurkoolquiche met zalm, rösti met zuurkool en zoete aardappel en deze zuurkoolschotel met appel. Mijn moeder bracht mij laatst een zuurkoolschotel met gerookte kip, nadat ik een dag erg veel last van mijn rug had en dus niet meer zelf kon koken. Superlief natuurlijk 🙂 Het recept voor deze ovenschotel kwam uit het blaadje ‘boodschappen’, een gratis blaadje dat bij veel supermarkten verkrijgbaar is en je misschien wel kent.

Ik heb nooit zo’n goede relatie met dit blaadje gehad. Toen ik nog thuis woonde, maakte mijn moeder regelmatig gerechten uit ‘boodschappen’ en vaak vond ik ze niet lekker. Natuurlijk wist ik het zelf altijd beter, haha. Dat oordeel veranderde met deze zuurkoolschotel met gerookte kip en abrikoos, die was namelijk gewoon onwijs lekker. Daarom vond ik dat dit recept op mijn blog gedeeld moest worden. Bij deze dus! Natuurlijk heb ik wel weer het een en ander aan het recept verbouwd, vooral aan de verhoudingen. 1 tl kerriepoeder voor een hele ovenschotel proef je namelijk echt niet terug, dus ik heb er maar 2 eetlepels van gemaakt ;). Voor een vegetarisch gerecht, kun je de gerookte kip vervangen door gerookte tofu. Dat smaakt ook heerlijk, gerookte tofu is namelijk een veel ‘spannender’ ingrediënt dan de gewone tofu die uit zichzelf vrij saai is. Al met al maak je zo een heerlijk winters gerecht, dat hier inmiddels al zeker 3x op tafel gestaan heeft deze winter. En dat gebeurt niet vaak!

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200°C. Wel de abrikozen 15 minuten in een kommetje met heet water.

Schil de aardappelen en snijd in plakjes van 1 cm. Kook de aardappelen in 8-10 minuten beetgaar.

Maak ondertussen de kerriesaus. Smelt de boter in een steelpannetje op middelhoog vuur. Voeg als de boter gesmolten is de bloem toe en bak 1 minuut mee. Voeg dan de melk toe. Blijf roeren met een garde, tot de saus mooi ingedikt is tot een vla. Dit duurt niet langer dan een paar minuten. Breng de saus op smaak met het kerriepoeder, peper en zout. Voeg de helft van de geraspte kaas aan de saus toe.

Vet een ovenschaal in met een beetje boter of olie. Verdeel de aardappelschijfjes over de ovenschaal. Leg hierop de (uitgelekte) zuurkool. Snijd de gerookte kip of tofu en abrikozen in reepjes en verdeel deze over de zuurkool. Giet vervolgens de saus over de schotel. Strooi hierover de rest van de geraspte kaas. Hak de walnoten grof en verdeel over de zuurkoolschotel.

Bak de zuurkoolschotel met gerookte kip (of tofu) en abrikoos 15-20 minuten in de oven, tot de kaas mooi goudbruin verkleurd is.

Tips

  • Je kunt deze zuurkoolschotel heel goed van tevoren bereiden. Bewaar 1 dag in de koelkast of vries in. Vlak voor het serveren bak je de ovenschotel af. Houd er rekening mee dat de ovenschotel waarschijnlijk langer in de oven moet, omdat hij uit de koeling veel kouder de oven in gaat. Reken op ongeveer 30 minuten, of gebruik een beetje magnetronwarmte om de ovenschotel in het begin even een ‘boost’ te geven.
  • In plaats van met aardappelschijfjes, kun je deze ovenschotel ook heel lekker met aardappelpuree maken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip