Aziatische zalmtartaar

Aziatisch/fusion - voorgerecht - bereidingstijd: 20 min.

Ik kwam tot de ontdekking dat er op mijn blog nog helemaal geen voorgerechten te vinden zijn. Dat komt waarschijnlijk omdat ik die vrijwel nooit eet, alleen met Kerst. Ik kies toch sneller voor een lekker toetje en drie gangen vind ik ‘voor gewoon’ ook een beetje overdreven. Met Kerst is het leuk om meerdere gangen te serveren. Ik kies meestal voor een (koud) voorgerecht, dan een soepje, vervolgens het hoofdgerecht en tot slot natuurlijk het dessert. Als je voor meerdere gerechten kiest, is het belangrijk dat de balans in het menu goed is. Dus niet een voorgerecht met hertenbiefstuk en ook een hoofdgerecht met hertenbiefstuk, want dat wordt een beetje saai. Het is leuk om te variëren in vlees/vis/vegetarisch, warm of koud en verschillende texturen zoals zacht of knapperig. Wanneer je meerdere gangen serveert, is het ook belangrijk om licht te beginnen. Je moet zin krijgen om nog meer te eten.

Ik kies daarom graag voor een licht voorgerecht, vegetarisch of met vis. Veel mensen kiezen voor vlees bij het hoofdgerecht en dan is deze Aziatische zalmtartaar een leuk voorgerecht. Deze zalmtartaar maak je van rauwe, verse vis. Gebruik geen vis uit de diepvries, want dat wordt niet lekker. Een zalmtartaar is een klassiek voorgerecht dat je misschien weleens ergens op de kaart hebt zien staan. Ik maakte daar mijn eigen variatie op en gaf er een Aziatisch tintje aan. Een beetje een kruising tussen Japanse sushi en een Europese zalmtartaar. De zalm breng je op smaak met wasabimayonaise, sesamolie en limoensap. Dat geeft een heerlijke frisse en lichtpittige smaak aan de zalm. De komkommerblokjes zorgen voor een beetje bite. Al met al een gebalanceerd gerechtje waarmee je het kerstdiner prima kunt aftrappen. En oh ja, zoals beloofd, ook dit gerechtje is weer heel goed voor te bereiden (zie tips)!

Ingrediënten voor 4 personen

zalmtartaar-2

 • 300 gram verse zalm
 • 2 sjalotten
 • 1/2 komkommer
 • 1 el wasabimayonaise + extra ter garnering
 • 1 flinke tl (zwart) sesamzaad
 • 2 limoenen
 • 2 tl sesamolie

Extra nodig

 • steekring met een diameter van ongeveer 10 cm

Wat ga je doen

Snipper de sjalotten zo fijn mogelijk. Snijd de komkommer in hele kleine blokjes. Verwijder eventueel het vel van de zalm en snijd in hele kleine blokjes.

Meng de zalm met de sjalotten, komkommer, wasabimayonaise, het sap van 1 limoen en de sesamolie. Breng verder op smaak met peper en zout. Proef, voeg eventueel naar smaak nog wat extra wasabimayonaise toe.

Plaats een steekring op het bord dat je wilt gebruiken. Doe hier 1/4 deel van het zalmmengsel in en druk een beetje aan. Verwijder de steekring. Bestrooi met een beetje sesamzaad en plaats met een theelepeltje kleine dotjes wasabimayonaise om de zalmtartaar heen. Herhaal dit nog 3x. Snijd de limoen in vieren en serveer elke zalmtartaar met een partje limoen.

Tips

 • als je geen steekring hebt, kun je het ook met de hand doen, maar dan wordt het wel iets rommeliger/nonchalanter. Steekringen zijn trouwens niet duur en koop je bijvoorbeeld bij de Blokker of Marskramer.
 • je kunt de zalmtartaar al eerder op de dag klaarmaken. Bewaar het mengsel dan in een afgesloten bak in de koelkast en bouw de tartaar vlak voor het serveren op de bordjes op.

 

4 reacties op “Aziatische zalmtartaar

 1. Fabian

  Erg lekker, dank voor het recept!
  Ik heb wel iets minder limoensap gebruikt en iets meer sesamzaadjes, sesamolie en wasabimayonaise, maar dat is natuurlijk smaakafhankelijk.

 2. Pingback: Kerst inspiratie: voorgerechten - Pienskeuken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip