blini’s met gerookte zalm en forel

Russisch - hapje - bereidingstijd: 30 min. + 1 uur rijzen

Deze blini’s met gerookte zalm en forel zijn een heerlijk receptje voor bij de paaslunch of brunch, maar kunnen ook heel goed als hapje op een feestje of met kerst worden geserveerd. Blini’s zijn een soort kleine en luchtige pannenkoekjes, maar dan van een gistdeeg gemaakt. Je laat het deeg dus een uurtje rijzen voordat je de blini’s bakt. Kun jij mooi wat anders doen in de tussentijd :). Blini’s zijn van oorsprong een Russisch hapje, afkomstig van het Russische platteland en vaak gemaakt met (boekweit)meel, gist en water of melk. Je kunt de blini’s warm of koud serveren en met verschillende toppings afmaken, zoals vis, kaviaar, kwark, gehakt, room, kaas of honing. Ik serveer mijn blini’s met zure room en zalm of forel. Een heerlijke combinatie en feestelijk gezicht!

Ingrediënten voor ongeveer 20 hapjes

Blini's met gerookte zalm en forel 2

  • 200 gram bloem
  • 1 zakje droge gist (7 gram)
  • 250 ml melk
  • 2 eieren
  • 100 gram gerookte zalm
  • 100 gram gerookte forel
  • 1 bakje zure room (125 gram)
  • rasp van 1/2 citroen
  • paar takjes dille

Wat ga je doen

Meng de bloem met de gist.

Verwarm de melk tot lauwwarm. Splits de eieren. Voeg de melk en de eidooiers aan de bloem toe en roer met een garde tot een glad beslag. Voeg een snufje zout toe.

Laat het beslag afgedekt met vershoudfolie of een theedoek 1 uur rusten op een warme plaats in huis.

Klop de eiwitten stijf. Spatel de eiwitten voorzichtig door het gerezen beslag.

Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan. Maak kleine hoopjes beslag in de pan en bak de blini’s ca. 3 minuten op elke zijde tot ze goudbruin zijn. Als je graag perfect ronde pannenkoekjes wilt, kun je een steekring gebruiken, maar dit is niet per se nodig.

Meng de zure room met de citroenrasp. Leg op elke blini een theelepeltje zure room en een stukje zalm of forel. Maak af met een klein beetje dille.

Mocht je de blini’s graag van tevoren willen bereiden, dat kan. Bak de blini’s, laat afkoelen en bewaar ze afgedekt in een trommeltje. Maak ze vlak voor het serveren af met de zure room en vis.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip