Oosters stamppotje met paksoi en zalm

Hollands/fusion - hoofdgerecht - bereidingstijd: 40 min.

Ik heb getwijfeld of ik het zou doen, een stamppotje maken voor De wereld op je bord. Want stamppot is natuurlijk Hollandse kost ten top. Toch heb ik het gedaan, maar dan wel met een twist natuurlijk. Een aziatische twist wel te verstaan, al denk ik niet dat de Aziaten dit gerecht als ‘Aziatisch’ zouden kenmerken. Dat hoeft ook niet, want lekker is het toch wel. Ik heb gekozen voor paksoi als groente, dit is een Aziatische koolsoort met een redelijk neutrale smaak. De stamppot wordt op smaak gebracht met kokosmelk, gember, knoflook en rode peper. Daardoor krijgt de paksoi stamppot een lekkere oppepper. In combinatie met de zachte gemarineerde zalm is dat superlekker!

Ingrediënten voor 2 personen

Stampot met Paksoi en zalm 2

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 1 kleine paksoi (of de helft tot driekwart van een grotere paksoi)
  • 1 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • een stukje verse gember van ongeveer 3 cm
  • 100 ml kokosmelk
  • 50 gram ongezouten pinda’s

Voor de zalm:

  • 250 gram verse zalmfilet
  • 1,5 el sojasaus
  • 1,5 el ketjap manis
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl suiker
  • rasp van een halve limoen

Wat ga je doen

Meng alle ingrediënten voor de marinade van de zalm door elkaar en laat de zalm hier 30 minuten in marineren.

Schil de aardappelen en halveer ze (of gebruik kant-en-klare aardappelen). Kook de aardappels in een pan met ruim water in ca. 15-20 minuten gaar, tot je er met een vork gemakkelijk doorheen prikt.

Snijd de rode peper, gember en knoflook heel fijn. Snijd de paksoi in dunne reepjes.

Verhit een beetje olie in een wok en bak de rode peper, gember en knoflook hier ongeveer een minuutje in aan. Voeg dan de paksoi toe en bak ca. 3 minuten mee. Draai dan het vuur uit. De paksoi moet nog knapperig zijn.

Rooster de pinda’s in een koekenpannetje op laag vuur knapperig, tot ze beginnen te verkleuren.

Als de aardappelen bijna klaar zijn, zet je een koekenpannetje op met een beetje olie. Bak hierin de zalm op de huidzijde ca. 4 minuten. Draai dan de zalm om en bak nog een paar minuten op laag vuur. De zalm is klaar als hij makkelijk uit elkaar valt.

Als de aardappelen gaar zijn, stamp je ze fijn. Roer de kokosmelk erdoor en breng op smaak met peper en zout. Voeg het paksoimengsel toe en meng goed door elkaar. Proef of de stamppot goed op smaak is, voeg eventueel meer peper en zout toe.

Serveer de paksoi stamppot met de gebakken zalm en pinda’s.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip