Apple crumble

Brits - nagerecht - bereidingstijd: 20 min. + 30 min. oventijd

Eén van de eerste dingen waar ik aan moest denken bij mijn brainstorm over onze familierecepten, is deze apple crumble. Van oorsprong een Brits gerecht, dat zijn weg gevonden heeft naar onze familie. Al van kinds af aan een favoriet toetje van mij, dat op zondag regelmatig bij ons thuis op tafel stond. Het is makkelijk en de ingrediënten hadden we eigenlijk altijd wel in huis. En bovenal is het vreselijk lekker. Warme zachte appeltjes zijn sowieso al favoriet bij mij, maar in combinatie met de zoete kruimels en de romige vanille vla is dit een van mijn lievelingstoetjes. Nog steeds maak ik het regelmatig. Ik heb ook wel eens een gezonde(re) versie met havermout en een beetje olijfolie geprobeerd, maar die haalde het voor mij niet bij de echte crumble.

In eerste instantie dacht ik dat het niet echt nodig zou zijn een recept voor apple crumble te delen. Het is makkelijk te maken en het leek me zo’n gerecht dat eigenlijk iedereen zo op zijn gevoel kan maken. Dat blijkt niet het geval. Toen ik dit laatst voor een hele groep maakte, bleek zeker de helft nog nooit apple crumble gegeten te hebben. Zonde! Als dat ook voor jou geldt, moet je snel dit toetje gaan maken. Pas wel op, want het is verslavend lekker 🙂 

Ingrediënten voor 4 personen

apple-crumble-2

  • 5 appels (bijv. Elster of Jonagold)
  • 1 el kaneel
  • 175 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 100 gram suiker
  • opt. 250 gram frambozen (diepvries)
  • vanillevla of vanille-ijs, voor erbij

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200°C.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes. Meng met de kaneel.

Meng de bloem, boter en suiker met je handen tot een kruimelig deeg.

Doe de appelblokjes en eventueel de frambozen in een ovenschaal of in 4 kleine ovenschaaltjes. Strooi hier het kruimeldeeg over uit.

Bak de apple crumble 30 minuten in de oven tot de bovenkant mooi goudbruin van kleur is.

Serveer met een beetje vanillevla of een bolletje ijs.

Tip: voeg ook eens een handje rozijnen aan het appelmengsel toe.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip