Dorade op Bengaalse wijze

Bengaals - hoofdgerecht - bereidingstijd: 15 min. + 25 min. oventijd

Vandaag leer ik jullie kennismaken met de Bengaalse keuken, oftewel de keuken van Bangladesh. Deze keuken heeft veel raakvlakken met de Indiase keuken, bijvoorbeeld in het gebruik van specerijen en in een aantal bekende gerechten, zoals dhal, biryani of de verschillende soorten curry’s. Toch verdient de Bengaalse keuken specifiek aandacht, want er zijn ook veel lekkere gerechten die niet in India gegeten wordt.

Vandaag deel ik een lekker Bengaals visrecept, namelijk Bengaalse dorade. Goede vrienden van ons wonen in Bangladesh en van hen kreeg ik een kookboek ‘Traditional cooking of Bangladesh’. Het is in het Bengaals en Engels geschreven, je kunt het boek hier niet krijgen. De recepten zijn dus ook niet aangepast aan de Westerse keuken en dat betekent dat je in het boek veel ingrediënten tegenkomt die hier niet of heel moeilijk verkrijgbaar zijn. Dit visgerecht, Rupchanda Dopeyaja, heb ik daarom een beetje aangepast. Ik gebruik dorade in mijn recept, een vis die hier heel goed verkrijgbaar is. Uiteindelijk draait alles natuurlijk om de smaak en neem van mij aan dat die meer dan goed is! De vis wordt heerlijk zacht en is tegelijkertijd heel kruidig. Snel maken dus!

Ingrediënten voor 2 personen

Dorade op Bengaalse wijze 2

  • 1 grote dorade (schoongemaakt – ontschubd en ingewanden verwijderd)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm gember
  • 1 tl kurkuma
  • 0,5 tl chilipoeder
  • 1 tl koriander
  • 0,5 tl komijn

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Maak de dorade schoon of vraag je visboer dit voor je te doen.

Snijd de ui in kleine stukjes.

Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak hierin de ui tot deze diepbruin is. Dit duurt zeker 10 minuten.

Hak ondertussen de knoflook fijn. Schil de gember en snijd zo klein mogelijk. Maak een marinade van de gember, knoflook, kurkuma, chilipoeder, koriander, komijn, een beetje zout en een flinke scheut olie.

Doe de gebakken uien in een ovenschaal. Wrijf de dorade aan alle kanten in met de marinade en leg bovenop de uien. Eventuele overgebleven marinade kun je over de vis schenken.

Bak de dorade 25 minuten in de oven tot deze helemaal gaar is.

Serveer de Bengaalse dorade in zijn geheel. Je kunt er vervolgens twee mooie filets van snijden. Zet hiervoor je mes aan de bovenkant van de vis net langs de graad en snijd zo een van de filets los. Draai de vis vervolgens om en snijd de andere filet los. Je houdt dan de kop, graat en staart over en hebt twee mooie visfiletjes.

Tip: leg ook eens een in plakjes gesneden citroen in de buik van de dorade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip