De Indiase keuken is bij uitstek geschikt om vegetarische (en vegan) gerechten te maken, zonder dat je het vlees ook maar enigszins mist. Een aantal bevolkingsgroepen in India eet van oudsher vegetarisch (meestal om religieuze redenen) en daarom is vegetarisch eten daar veel meer en al veel langer ingeburgerd dan bij ons. Met de fantastische kruiden en specerijen waarmee ze in India koken is oneindig veel variatie mogelijk en kun je geweldige vegetarische maaltijden bereiden.
Vandaag krijgen jullie het recept voor een vegetarische Indiase pompoencurry met cashewnoten van mij. De pompoenblokjes rooster je in de oven, waardoor ze een heerlijke volle en zoete smaak krijgen. Dit combineert perfect met de romige kokosmelk. Met de specerijen geef je het gerecht een enorme boost, waardoor het niet saai wordt. Ik koos voor een combinatie van specerijen met een vrij krachtige smaak: mosterdzaad, venkelzaad, komijnzaad, nigellazaad en fenegriekzaad. Deze combinatie van specerijen kom je ook tegen in de Indiaas/Bengaalse specerijenmix ‘panch phoron’. Een specerijencombinatie die hier niet echt bekend is, maar een heerlijke smaak geeft aan al je curry’s. Nigellazaad en fenegriekzaad vind je bijvoorbeeld bij een toko. Heb je dit niet dan kun je het ook weglaten en een beetje extra komijnzaad gebruiken. Het smaakt dan nog steeds geweldig!
Ingrediënten voor
personen- 1 flespompoen
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 cm verse gember
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl nigellazaad
- 1/2 tl venkelzaad
- 1/2 tl fenegriekzaad (evt. te vervangen door extra komijnzaad)
- 1 tl mosterdzaad
- 1/2 tl chilipoeder
- 1/2 blik tomatenblokjes
- 1/2 blik kokosmelk
- 50 gram cashewnoten
- 1 limoen (citroen kan ook)
Wat ga je doen
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd de flespompoen in kwarten en verwijder draden en pitten. Snijd vervolgens in blokjes van ongeveer 2×2 cm. Leg op een bakplaat en besprenkel met wat (olijf)olie. Bak de pompoenstukjes een half uur in de oven.
Na een kwartiertje begin je vast aan de rest van de curry. Snijd de ui in halve ringen. Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan en bak hierin de uienringen in ongeveer 10 minuten bruin. Hak ondertussen de knoflook en gember fijn. Vijzel het venkelzaad, fenegriekzaad en komijnzaad grof in een vijzel of gebruik het specerijenmolentje van de keukenmachine. Grof gevijzeld is genoeg, het hoeft geen superfijn poeder te worden. Voeg de knoflook en gember toe aan de uien en bak 2 minuten mee. Voeg dan alle specerijen toe en bak nog 2 minuten. Nu mogen de gare pompoenblokjes erbij, net als de tomatenblokjes en de kokosmelk. Laat ongeveer 5 minuten pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.
Hak ondertussen de cashewnoten grof. Bestrooi de pompoencurry met de cashewnoten en serveer. Lekker met (bij voorkeur) partjes limoen, maar citroen kan ook.