Britse vispastei (fish pie)

Brits - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 40 minuten + 20 min. oventijd

Vaste volgers van De Wereld op je Bord hebben vast wel opgemerkt dat het de laatste tijd wat stiller is op mijn blog. Ik ben gewend om 3x per week een nieuw recept met jullie te delen, de laatste weken is dat echter bij lange na niet gelukt. Dat vind ik zelf ook heel jammer. Ik heb er wel een goede reden voor en daarover wil ik even iets met jullie delen.

Ik heb al jaren erge rugklachten en hier ben ik ook 2x aan geopereerd. Door mijn rugklachten heb ik veel beperkingen (ik kan bijv. niet werken), maar ik kon altijd nog redelijk uit de voeten en het bijhouden van deze blog ging prima (feitelijk is deze blog zelfs ontstaan door mijn rugklachten!). De laatste tijd gaat het helaas echter nog weer veel minder goed met mijn rug, dat wil zeggen dat ik heel veel extra pijn heb. Ik lig voornamelijk op bed en dat maakt het natuurlijk lastig om te koken en te bloggen. Ik probeer in een lager tempo wel door te gaan met mijn blog, omdat ik het zó ontzettend leuk vind! Hoe vaak en wanneer er nieuwe blogs online zullen komen, kan ik niet van tevoren voorspellen. Als ik genoeg energie heb, bedenk en kook ik nieuwe recepten en zal ik ze met jullie delen. En natuurlijk hoop ik dat de situatie snel weer zal verbeteren 🙂

Goed, een paar weken geleden alweer maakte ik deze Britse vispastei (fish pie). Er bestaan ontzettend veel verschillende variaties van een vispastei, de versie met deeg (bladerdeeg of hot water crust pastry) is het meest bekend. Misschien heb je ze wel eens voorbij zien komen bij ‘The Great British Bake-Off’. Ik ging voor een makkelijkere versie waarbij je geen deeg gebruikt, maar aardappelpuree. Ook daarmee maak je namelijk een heerlijke vispastei. Onder een zacht laagje aardappelpuree vind je een vis-groentemengsel met een romige kerriesaus. Een heerlijke smaakcombinatie, waarvan ook niet-visliefhebbers zeker zullen smullen. Ik gebruikte in deze vispastei een combi van zalm en kabeljauw, maar je kunt eigenlijk elke visfilet gebruiken. Ik voegde ook nog een blikje ansjovis toe, dit geeft wat pit aan de vispastei en haalt de smaak goed op. Bovenop komt een heerlijke laagje krokante (cheddar)kaas en daarmee is deze vispastei echt een feestje op tafel. Enjoy your meal!

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200°C.

Schil de aardappels en halveer ze. Kook de aardappelen in een pan met ruim water in ca. 15 minuten gaar, tot je er met een vork gemakkelijk doorheen prikt.

Snipper ondertussen de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de prei in ringetjes en de champignons in kwarten.

Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan. Fruit hierin de ui op middelhoog vuur ca. 5 minuten aan, voeg dan ook de prei, champignons en knoflook toe. Bak 10 minuten mee.

Snijd ondertussen de vis in stukjes van ca. 2×2 cm. Hak de peterselie fijn. Snijd de ansjovis in kleine stukjes.

Waarschijnlijk zijn je aardappels nu wel ongeveer klaar. Giet af en stamp met een pureestamper tot puree. Voeg een scheutje melk toe om het geheel wat smeuïger te maken en breng de puree op smaak met de mosterd, peper en zout. Zet opzij.

Nu gaan we de bechamelsaus maken. Smelt de boter in een (steel)pannetje op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en meng met de boter, laat 2 minuten ‘meebakken’. Voeg dan de melk toe. Roer steeds goed door met een garde. Na enkele minuten gaat de saus vanzelf indikken. Wanneer de saus de dikte van een dunne vla heeft, is deze goed. Breng de saus op smaak met het kerriepoeder, peper en zout.

Voeg de gehakte peterselie, tuinerwtjes en vis toe aan het groentemengsel en laat 2 minuten meebakken. Voeg dan de kerriesaus toe en roer goed door. Proef, breng het mengsel evt. nog verder op smaak met peper en zout. Voor een beetje pit voeg je wat tabasco toe (naar smaak).

Vet een ovenschaal in met een beetje boter of olie. Schenk hierin het vis-groentemengsel. Verdeel hierover de aardappelpuree. Strooi tenslotte de geraspte (cheddar)kaas over de vispastei.

Bak de vispastei ca. 20 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.

Tips

  • Je kunt de vispastei heel goed van tevoren bereiden. Bewaar tot gebruik in de koelkast en bak de vispastei vlak voor serveren af in de oven (je vispastei komt nu koud uit de koelkast en heeft daarom mogelijk wat meer oventijd nodig.)

 

2 reacties op “Britse vispastei (fish pie)

  1. Jolanda

    Heel heel veel moed en sterkte Elianne!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip