Geroosterde bospeen met citrusdressing

Arabisch - Bijgerecht - bereidingstijd: 15 minuten + 30 min. oventijd

Volgens mij zijn geroosterde wortels en aardappelpuree de twee meest op tafel gezette bijgerechten tijdens de kerstdagen. Pin met er niet op vast hoor, ik heb geen onderzoek gedaan, maar ik zie deze gerechten altijd overal verschijnen rond de kerstdagen. Veel supermarkten verkopen rond de kerst ook wortelsoorten in allerlei kleuren voor een extra vrolijk effect.

Ook ik ging aan de slag met wortels, maar dan wél net even anders. Dat werd deze geroosterde bospeen met citrusdressing, gehakte pistachenootjes en granaatappelpitjes. Een super feestelijk en lekker bijgerecht, dat eigenlijk bijna overal lekker bij smaakt. De bospeen wrijf je in met za’atar, een heerlijk specerijenmengsel met oa sumak, sesamzaad en tijm uit het Midden-Oosten. Je roostert de bospeen in de oven, waardoor hij een heerlijke zoete smaak krijgt. Dat combineert mooi met de friszure dressing van sinaasappel en citroen. Met granaatappelpitjes en pistachenootjes maak je het gerecht helemaal af. Dat smaakt niet alleen heerlijk, maar ziet er ook nog eens prachtig uit.

Deze geroosterde bospeen is heel makkelijk te combineren. Hij smaakt bijvoorbeeld heerlijk bij de hele kip met granaatappel, de Marokkaanse bastilla of de bladerdeegpastei met geroosterde groenten. Je hoeft hem trouwens echt niet per se met Arabische smaken te combineren, want ook bij een klassieke hertenbiefstuk met portsaus of varkensrollade is dit een heerlijk bijgerecht. Alle kerstrecepten vind je hier.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200°C.

Snijd het loof van de bospeen en verwijder het onderkantje van de wortels. Snijd eventuele dikke wortels in de lengte doormidden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en meng hierop de bospeen met de za’atar, chilipoeder, peper, zout en een scheut olijfolie. Hussel alles om. Bak de bospeen ca. 30-35 minuten in de oven tot de wortels zacht zijn en een mesje er makkelijk doorheen gaat.

Maak ondertussen de dressing. Meng hiervoor citroensap, sinaasappelsap, honing, peper, zout en 1 el olijfolie. Proef of je de smaak zo goed vindt, maak eventueel zuurder met meer citroensap of zoeter met meer honing. Haal vast de granaatappelpitjes uit de granaatappel en hak de pistachenootjes grof.

Meng de bospeen met de dressing. Maak af met de granaatappelpitjes en pistachenootjes en serveer.

Tips

  • Je kunt alle losse elementen van tevoren voorbereiden. Zet de wortels vast klaar op de bakplaat en maak de dressing. Een half uur voor je gaat eten schuif je de wortels in de oven en vlak voor het serveren maak je alles af.
  • Het is ook lekker om voor het serveren nog wat feta te verkruimelen over de wortels.

Eén reactie op “Geroosterde bospeen met citrusdressing

  1. Ellen

    Vanavond hebben we deze bospeentjes gegeten. Wat een fantastisch recept. Lekker dat pittige van de chili, het zoet zuur van de citrus en granaatpitjes en de nootjes. Dank je wel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip