Hele eend uit de oven met een Chinees tintje

Chinees - hoofdgerecht/Kerst - bereidingstijd: 60 min. + 1 uur marineren + 2 uur oventijd

Yes, vandaag pakken we echt uit! Wie zin heeft om met Kerst écht iets mooi op tafel te zetten, serveert deze hele eend uit de oven met een Chinees tintje. En dat is een stuk makkelijker dan het lijkt! Ok, ik was ook best een beetje nerveus of het plan zo zou uitpakken als ik het bedacht had, maar ik heb het grondig voor jullie getest en het werkt perfect. Van een hele eend kun je met z’n vieren eten. Het is dus het ideale gevogelte als je met te weinig bent voor een kalkoen, maar het is een stuk feestelijker dan de ‘gewone’ kip. Ben je met meer dan vier, dan kun je natuurlijk ook twee eenden bereiden (check wel even of het in je oven past!).

Voor het bereiden van de perfecte hele eend uit de oven zijn een aantal dingen van belang. Zorg allereerst dat je het gewicht van je eend weet (voor het vullen), dan kun je gewoon uitrekenen hoe lang jouw eend in de oven moet (zie tips). It’s as easy as that! Verder is het van belang dat je de eend met een scherp mes goed insnijdt op de borst en bij de poten. Een eend heeft een dikke vetlaag tegen de kou en we willen dat zoveel mogelijk van het vet uit de eend lekt. Met dat vet kun je heerlijke dingen doen (perfect voor geroosterde/gebakken aardappelen) en bovendien krijg je dan een heerlijke crispy skin. Aan het eind van de bereiding, maak je de eend af met een heerlijke glaze. In de marmelade zit suiker en dat geeft een mooi bruin, licht gebrand laagje. Zo krijg je die perfecte, glimmende hele eend uit de oven.

Eend is natuurlijk beroemd in de Chinese keuken. Misschien heb je weleens Peking eend gegeten bij de Chinees of het zelfs thuis klaargemaakt. Deze eend wordt niet op die manier bereid (dan moet je de eend namelijk eerst nog een paar dagen te drogen hangen), maar ik geef de eend wel een Chinees tintje mee. Dat doe ik door het gebruik van sojasaus, gember en five spices. Deze smaken combineren heerlijk met de eend, maar gaan ook goed samen met andere klassieke kerstgerechten. Je kunt deze eend dus prima serveren met bijvoorbeeld aardappelpuree en rode kool (recept komt nog online). Eend combineert verder fantastisch met sinaasappel en dus gebruik ik marmelade en sinaasappel in mijn vulling, glaze en saus. Die ingredientenlijst lijkt trouwens erg lang, maar dat komt ook doordat ik de ingrediënten voor de rub, vulling, glaze en saus apart heb opgesomd. Zoals je zult zien zit er veel overlap in en waarschijnlijk heb je een groot deel van de ingrediënten al in huis.

Voor wie zich afvraagt: hoe kom ik aan een eend? Dat is minder moeilijk dan je misschien denkt. Veel supermarkten hebben een hele eend in de diepvries liggen (ik kocht de mijne bij AH, Aldi of Lidl willen het ook nog wel eens hebben). Natuurlijk kun je via je poelier of evt. slager ook aan eend komen. AH verkoopt voor de Kerst ook eend ‘van de meesterslager’ die je van tevoren kunt bestellen.

Tot slot nog iets over voorbereiding, want met Kerst wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk van tevoren klaarmaken. Ook daar heb ik aan gedacht. De saus kun je volledig van tevoren maken en ook de voorbereidingen voor de eend kun je al eerder doen. Bij de tips hieronder heb ik het allemaal even voor je opgeschreven! 

Ingrediënten voor 4 personen

hele eend uit de oven

  • 1 eend (ongeveer 1,8 kg)

Voor de rub

  • 2 tl five spices
  • 1 tl sichuan peper of zwarte peper
  • 0,5 tl zeezout

Voor de vulling

  • 1 sinaasappel
  • 3 steranijs
  • 2 cm verse gember

Voor de glaze

  • 1 el marmelade
  • 1 el sojasaus

Voor de saus

  • 1 sjalot
  • 2 cm verse gember
  • 1 laurierblaadje
  • 150 ml droge sherry
  • 1 el bloem
  • 250 ml gevogeltefond of kippenbouillon
  • sap van 2 sinaasappelen
  • 3 el marmelade
  • 1 el sojasaus
  • 2 steranijs
  • 2 tl maizena

Wat ga je doen

Wanneer je een ingevroren eend gebruikt: haal deze 2 tot 3 dagen van tevoren uit de diepvries en leg in de koelkast om te ontdooien.

Leg de eend op een groot bord en haal de holte leeg, meestal zit hier alleen de nek van de eend nog los in. Snijd overtollige flappen vet/huid weg, meestal zit er een flap vet bij de kop en bij de kont. Het kontje is een hard stuk dat je helemaal weg kunt snijden. Snijd de eend daarna met een scherp mes een aantal keer schuin in op de borst. Snijd in het vet, maar niet zo diep dat je bij het vlees komt. Prik met het mes ook een aantal gaten bij de poten. Zo zal het vet er straks goed uitlopen.

Meng de ingrediënten voor de rub door elkaar en wrijf de eend hiermee in. Wrijf rondom de hele eend in en stop ook wat van de rub in de holte binnenin. Halveer een sinaasappel en snijd de gember voor de vulling in plakjes. Vul de holte van de eend met de sinaasappel, gember en steranijs. Bind eventueel de poten bij elkaar met een stuk keukentouw. Dit is niet per se nodig, maar het staat wel leuk. Leg de eend een uurtje (of langer) in de koelkast zodat de smaken goed in kunnen trekken.

dsc_0558We gaan nu de saus bereiden. Snipper de sjalot en snijd de gember in plakjes.

Verhit een beetje olie in een pannetje en fruit hierin de ui zachtjes even aan. Voeg dan de bloem toe en roer door. Voeg ook de gember, laurier, sherry, fond/bouillon, sinaasappelsap, marmelade, sojasaus en steranijs toe. Breng verder op smaak met een beetje peper en zout. Laat de saus in ca. 30 minuten op laag vuur tot ongeveer de helft inkoken. Giet de saus door een vergiet in een schoon bakje en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Haal de eend uit de koelkast en laat in ongeveer een uurtje op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180°C.

Leg de eend in het midden van de oven op een rekje of ovenrooster met de borst omhoog en plaats daaronder een braadslede of ovenschaal. Je kunt ook een braadslede met rekje gebruiken. De eend zal veel vet verliezen en in de braadslede of ovenschaal kun je dit opvangen. Braad de eend 45 minuten in de oven. Keer dan om en braad nog eens 45 minuten.

Meng de marmelade en de sojasaus voor de glaze door elkaar. Haal de eend na 1,5 uur uit de oven. Verhoog de oventemperatuur tot 220°C.

Giet het eendenvet uit de ovenschaal over in een kommetje om voor later te bewaren. Smeer de eend met een kwastje aan alle kanten in met de glaze. Plaats de eend terug op het rekje met de borst omhoog en laat nog 10 minuten in de oven staan, zodat de glaze mooi kan inbakken. Houd wel in de gaten of het niet aanbrandt.

Warm ondertussen de saus weer op. Als de saus nog een beetje dun is, gaan we deze nu binden met maizena. Maak een papje van de maizena en koud water en giet dit bij de saus. Roer goed. De saus zal nu wat gaan indikken door de maizena.

Serveer de hele eend uit de oven met de saus.

Tips

  • De nek van de eend kun je meetrekken in de saus voor extra smaak.
  • Je kunt de saus gerust al een dag eerder bereiden. Doe de saus na het zeven in een bakje en bewaar in de koelkast.
  • Je kunt de rub en vulling van de eend gerust langer later intrekken, door hem bijvoorbeeld al ‘s ochtends te maken. Als je de saus ook van tevoren bereidt, hoef je rond het diner weinig anders te doen dan de eend in de oven schuiven en de saus op te warmen.
  • Eendenvet is enorm smaakvol en het is heerlijk om je aardappels hierin te bakken. Giet het eendenvet uit de braadslede over in een schaaltje, zeef het eventueel met een heel fijn zeefje, zodat je mooi helder eendenvet overhoudt. Je kunt dit in de koelkast bewaren.
  • Het aansnijden van de eend doe je door eerst de poten weg te snijden. Daarna kun je met een mes langs de ruggengraat gaan (op het midden van de borst) om zo beide borstfilets weg te snijden. Snijd de eend in elk geval pas aan na het presenteren, want zo’n mooi pronkstuk moet je zeker op tafel showen!
  • Heeft je eend een ander gewicht? De totale oventijd kun je zelf aanpassen: reken op 30 minuten per 500 gram. Een eend van 2 kg moet dus in totaal 2 uur in de oven. Mijn eend woog bijna 1800 gram, ik heb hem in totaal 1 uur en 40 minuten in de oven gehad.

 

hele eend uit de oven

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip