Het gaat goed met het KNORR wereldgerechten projectje en vandaag heb ik alweer het derde recept voor jullie! Thanks voor jullie leuke reacties op de Kofta en de Bobotie. Deze keer ben ik aan de slag gegaan met het recept voor Griekse gyros. Een interessant gerecht, want gyros is in Griekenland eigenlijk een fastfood gerechtje. In de versie van KNORR eet je er rijst bij, maar dat is niet hoe het gerecht hoort te zijn. Gyros wordt traditioneel gemaakt van varkensvlees en wordt als kebab van een ronddraaiende paal geschraapt. Het vlees wordt op een pitabroodje gelegd en geserveerd met tzatziki, ui en tomaat. Daarbij wordt vaak nog patat gegeten. Voor mij dus best een uitdaging om zowel een authentiek recept te maken als een gezonde maaltijd! Volgens mij heb ik een goede oplossing gevonden. In mijn recept gebruik ik net als de Grieken pitabroodjes, varkensreepjes, tzatziki, tomaat en ui. Daarbij grilde ik een courgette, zodat je wat extra groente in het recept hebt. Als je volkoren of spelt pitabroodjes gebruikt, heb je dan zeker een voedzaam en gezond maaltje! Ga je liever voor een guilty pleasure, laat dan de pitabroodjes en courgette achterwege en serveer de gyrosreepjes bij patat. Ook dat is heerlijk. Voor de kruidenmix heb je best wat verschillende kruiden nodig, maar het maken van de kruidenmix is in een handomdraai gedaan. Als je deze kruiden nou niet in de keuken hebt staan, kun je ook een kant-en-klare gyrosmix gebruiken. Maar let er dan wel op dat deze niet voornamelijk uit zout of vulmiddelen bestaat. Anders krijg je namelijk nooit die lekkere gyrossmaak aan het vlees.
Telkens als ik een nieuw wereldgerecht post, deelt ook Marjolein van de blog echtegerechten.nl een nieuw recept voor een van de KNORR wereldgerechten. Na de risotto en de beef teriyaki is dat vandaag een heerlijk recept voor de Singaporese Hokkien noedels. Inspiratie genoeg om lekker zelf de keuken in te duiken dus!
Ingrediƫnten voor 2-3 personen
- 4-6 pitabroodjes
- 250 gram ongepaneerde en ongekruide varkensschitzel (of kipdijfilet)
- 1/2 portie tzatziki
- 1 grote ui
- 2 tomaten
- evt. 1 courgette (en daarbij een grillpan)
Voor de kruidenmix (of gebruik een kant-en-klare gyrosmix)
- 1 tl zout
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl knoflookpoeder
- 0,5 tl kaneel
- 2 tl tijm
- 3 tl oregano
- 0,5 tl chilipoeder
Wat ga je doen
Bereid de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking (opwarmen in oven of broodrooster).
Meng alle ingrediƫnten voor de kruidenmix door elkaar. Deze hoeveelheid is genoeg voor 3-4 porties, een deel kun je dus bewaren voor een volgende keer.
Snijd het vlees in dunne reepjes. Meng het vlees met een flinke scheut olijfolie en 1 el van de kruidenmix.
Maak de tzatziki volgens het recept (je hebt aan een halve portie genoeg).
Snijd de ui in halve ringen en de tomaten in plakjes. Snijd ook de courgette (als je deze gebruikt) in plakjes.
Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan. Bak hierin de ui tot deze begint te glanzen. Voeg dan de reepjes vlees toe en bak tot ze helemaal gaar zijn en een mooi bruin korstje hebben.
Verhit ondertussen ook een beetje olie in de grillpan en bak hierin de courgetteplakjes tot deze mooie bruine streepjes krijgen. Keer dan om en bak de andere kant ook nog even.
Beleg de pitabroodjes met een beetje tzatziki. Leg hierop de plakjes tomaat, uien, gyrosreepjes en eventueel de schijfjes courgette.