Lasagne bolognese

Italiaans - hoofdgerecht - vegetarisch - bereidingstijd: 30 minuten + 30 min. oventijd

Lasagne bolognese. Een echte Italiaanse klassieker die ook in veel Hollandse huizen geliefd is. Als kind was ik er al dol op, maar het bleef bij ons thuis toch iets voor in het weekend. Ik weet niet precies waarom dat was, waarschijnlijk omdat mijn moeder (die niet van koken houdt) het toch als moeilijk beschouwde. Vooral bechamelsaus zonder pakje maken, dat deed ze nooit, want dat was maar ingewikkeld. Dat is trouwens een hardnekkige mythe die in veel huishoudens de ronde doet. Wie kan mij vertellen waarom het mengen van boter, bloem en melk zo veel ingewikkelder is dan het mengen van melk en een poedertje? Echt waar lieve mensen, bechamelsaus maak je in een handomdraai zelf. Probeer maar eens, ik weet zeker dat het je gaat lukken. Mam, doe jij dan ook een poging? ­čÖé

Verder heb ik deze lasagne bolognese klassiek, smaakvol en eenvoudig gehouden. De saus wordt gemaakt op basis van (vegetarisch) gehakt, groenten en gezeefde tomaten. Een beetje net als bij KNORR, alleen is het poeder met water aanmaken in mijn recept vervangen door het toevoegen van gezeefde tomaten en Italiaanse kruiden. Je ziet wederom, daar is niets moeilijks aan. Ik gebruik altijd verse, ongesneden groenten, maar ik heb er geen bezwaar tegen als je de paprika, prei en courgette vervangt door een Italiaanse roerbakmix. Je zou er ook voor kiezen een dubbele portie van deze tomatensaus te maken, dan serveer je hem de dag erna (of later, je kunt hem prima invriezen) met een lekker pastaatje. Want soms moet je het jezelf gewoon niet te moeilijk maken.

Ingredi├źnten voor  personen

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200┬║C.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn.

Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan. Bak hierin de ui, knoflook en het (vegetarische) gehakt aan. Snijd ondertussen de prei in ringetjes, de paprika en courgette in blokjes.

Voeg de prei toe aan het gehakt als het (bijna) bruin is en bak 3 minuten mee. Voeg de paprika en courgette toe en bak nog 5 minuten. Voeg vervolgens de kruiden, zout, peper en passata toe. Laat op laag vuur pruttelen.

Ondertussen gaan we verder met de bechamelsaus. Verhit de boter in een (steel)pannetje tot deze gesmolten is. Zet het vuur laag en voeg de bloem toe, roer door en laat de bloem ca. 2 minuten garen. Let op dat deze niet bruin wordt (kan bijna niet op laag vuur, maar als dat toch dreigt te gebeuren haal je hem van het vuur en voeg je direct de melk toe.) Voeg vervolgens de melk toe en blijf steeds roeren met de garde. Zet het vuur iets hoger, dan dikt de saus sneller in. Blijf kloppen tot je bechamelsaus ongeveer de dikte van een vla heeft. Breng hem op smaak met peper en zout en eventueel een beetje nootmuskaat.

Vet een ovenschaal in met een beetje olie of boter. Doe hierin 1/3 deel van het gehaktmengsel. Dek af met lasagnebladen. Verdeel hierover weer 1/3 deel van het gehaktmengsel, dek af met lasagnebladen. Herhaal nog 1x. Giet tot slot de bechamelsaus over de lasagne en bestrooi met geraspte kaas.

Bak de lasagne bolognese ca. 30 minuten in de oven tot de lasagnebladen zacht zijn en de kaas goudbruin gesmolten.

Wil je meer KNORR Wereldgerechten zonder pakje maken? Kijk dan eens hier voor nog meer heerlijke recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip