Iskender kebab

Turks - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 25 min.

Van deze schaal vol kleurrijk en smaakvol Turks eten, word ik gelijk vrolijk! Iskender kebab is een beroemd gerecht uit Bursu in het noordwesten van Turkije, maar je vindt het tegenwoordig op veel meer plekken. Net als bij andere kebab gerechten heeft ook deze versie heel dungesneden vlees als basis. Voor iskender kebab wordt meestal lamsvlees gebruikt, maar rund kan ook (daar koos ik voor). Natuurlijk krijg je het thuis nooit zo dun gesneden als bij een kebabzaak, maar met een goed koksmes kun je een heel eind komen. Iskender kebab wordt verder aangekleed met Turks brood (pide), tomatensaus, yoghurt, groene pepers en soms ook nog wat gesmolten boter.

Mijn versie heeft alle elementen van het originele gerecht, hier en daar doe ik wel net iets anders. Zo kies ik ervoor om de yoghurt apart te serveren, deze wordt traditioneel gezien meestal op het brood of het vlees gelegd. Dat staat visueel niet zo mooi vind ik, deze versie is meer ‘Instagrammable’ ;). De gesmolten boter laat ik achterwege, omdat ik graag gezond eet. In plaats daarvan serveer ik dan weer gegrilde puntpaprika’s bij de Iskender kebab. Dat is niet traditioneel, maar wel erg lekker, en zo krijg je gelijk mooi wat extra groente binnen.

Goed, genoeg gepraat over de ingrediënten van dit gerecht. Laten we het eens over de smaak hebben! De combinatie van het zachte, dunne vlees met de pittige tomatensaus en de romige yoghurt is echt weergaloos. Dat kun je van mij aannemen, maar eigenlijk kun je er maar op één manier achterkomen: gauw aan de slag met deze fantastische iskender kebab!

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Snijd het vlees in dunne plakjes. Rasp de halve ui of hak fijn in de keukenmachine. Meng het vlees met de ui, oregano, paprikapoeder, peper, zout en een scheutje olijfolie. Zet even opzij.

Bak eventueel de pitabroodjes of het Turkse brood af volgens de aanwijzingen op de verpakking (niet nodig bij vers Turks brood). Snijd of scheur vervolgens in blokjes.

Hak de knoflook fijn. Verhit een beetje olie in een klein pannetje en bak hierin 2 teentjes knoflook ca. 30 seconden. Voeg dan de tomatenpuree en de tomatenblokjes toe, samen met de pul biber en wat peper en zout. Laat zonder deksel op laag vuur zachtjes pruttelen, zodat de saus ietsje kan indikken.

Halveer de puntpaprika’s in de lengte. Verhit een beetje olie in een grillpan of koekenpan. Bak of grill hierin de puntpaprika’s en de groene pepers.

Verhit een koekenpan en bak hierin op middelhoog vuur het vlees in ca. 4-5 minuten gaar.

Meng het overgebleven knoflookteentje met de yoghurt, het citroensap en een beetje peper en zout.

Doe de stukken brood op een grote schaal. Verdeel het vlees en de tomatensaus erover. Geef de yoghurt, de puntpaprika’s en de groene pepers erbij.

2 reacties op “Iskender kebab

  1. Nicole

    Ik had hier nog nooit van gehoord, maar de smaakcombinatie lijkt me heerlijk 🙂

    1. Ik kreeg dit gerecht getipt van een vriendin uit Turkije, dus ben even op onderzoek uitgegaan. Het is echt heerlijk! En helemaal niet moeilijk te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip