Ingrediënt: kruidnagels (6)

Ik ben niet zo'n enorme fan van de herfst (want: het wordt koud), maar waar ik wél heel erg van houd is het eten in de herfst. Elk jaar rond deze tijd ga ik helemaal los met pompoenen, paddenstoelen en stoofpotjes. In die laatste categorie heb ik vandaag een lekker recept voor jullie: Vlaams stoofvlees met friet. Ultiem comfortfood voor in de herfst wat mij betreft. Eerst lekker door het bos struinen en dan opwarmen met dit stoofpotje. Of de hele middag gezellig spelletjes doen terwijl het stoofpotje op het vuur staat. Kneuterigheid...

Wie mijn blog regelmatig leest, zal inmiddels wel doorhebben dat ik dol ben op stoofvlees. Ik ben helemaal niet zo'n vleeseter, maar door vlees op laag vuur in een rijke saus te koken, krijg je echt waanzinnige smaken. Deze keer ging ik aan de slag met een echte Indiase klassieker: biryani. Dit is een gerecht waarin laagjes rijst en stoofvlees elkaar afwisselen, het wordt daarom ook weleens de Indiase 'lasagne' genoemd. Ik houd het in dit recept redelijk simpel met stoofvlees tussen 2 laagjes rijst, maar je zou zoveel laagjes...

Wij proberen elke week ongeveer 3 keer vegetarisch te eten. Ik vind dit belangrijk, omdat onze huidige vleesconsumptie gewoon te belastend is voor deze aarde. Daarom hebben Renko en ik afgesproken gemiddeld 3x per week (biologisch) vlees te eten, 3x vegetarisch en 1x vis. Currygerechten vind ik ideaal om vegetarisch te maken. In zo'n gerecht mis je vlees of vis echt totaal niet wat mij betreft. Er is bijna geen groente die niet lekker is in een curry. Vandaag kies ik voor een curry met zoete aardappel, spinazie en kikkererwten....

Ik vind de herfst een van de mooiste seizoenen. Als de winter er niet op zou volgen, was het misschien wel mijn favoriet. De prachtige gekleurde bossen, de gezelligheid in het huis en de intocht van Sinterklaas. En bovenal veel lekker eten en prachtige seizoensproducten. De winkels liggen vol met net geplukte appels, peren, pompoenen, paddenstoelen en zo kan ik nog wel even doorgaan. De herfst is de tijd van de stoofpotjes, uren lang pruttelend op het vuur, terwijl de heerlijkste geuren zich langzaam door je huis verspreiden....

De komende 10 dagen zullen helemaal in het teken van curry's staan. Een echte curry 10-daagse! En dan niet van die curryketchup die je op je hotdog eet, nee, ik heb het over authentieke curry's uit Thailand, India of Maleisië. Voor mij zijn curry's de crème de la crème van de Aziatische keuken. Ik ben er echt dol op. De verschillende kruiden geven elke curry een uniek karakter en zorgen voor een ware smaaksensatie. Wat nou precies een curry is, is trouwens moeilijk te definiëren. Wikipedia houdt het op een gekruid, sausachtig...

Zuurgoed is een typisch Surinaams bijgerecht dat bij bijna elke maaltijd op tafel komt. Het is friszuur van smaak en is lekker bij de soms pittige Surinaamse gerechten. Het zuurgoed wordt vaak gemaakt van komkommer en/of rode ui, die in de azijn worden gelegd. Het is qua idee een beetje vergelijkbaar met de Indonesische atjar tjampoer, alleen dan niet van kool maar van komkommer. Zuurgoed is heel makkelijk te maken en in de koelkast wel enkele weken houdbaar. Het wordt zelfs lekkerder naarmate je het langer bewaard! Maak dus...

Tip