Groente biryani

Indiaas - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 50 min. + 30 min. oventijd

De eerste blogpost in 1,5 jaar! Ja, het is echt wel heel lang geleden dat ik hier voor het laatst iets gedeeld heb. In oktober 2018 schreef ik dat ik een tijdje minder of geen nieuwe recepten ging delen, omdat mijn gezondheid (rugproblemen) achteruit ging, en ik het niet meer kon volhouden om alles te doen wat ik wilde. Ik was niet van plan om zo’n lange blogpauze te nemen, maar het is zo gelopen. Dat vind ik natuurlijk aan de ene kant wel jammer, want ik vind het ontzettend leuk om recepten te bedenken, te koken en met jullie te delen. Anderzijds was het blijkbaar ook nodig om echt rust te nemen, uiteindelijk ben ik ook met al mijn vrijwilligerswerk gestopt om te focussen op mijn fysieke en mentale gezondheid. Dat was geen makkelijke beslissing, maar wel een goede. Nu ik meer rust neem, begon het toch wel een beetje te kriebelen om weer wat te gaan doen met de blog. Maar wel zonder een plan of doel, dus we gaan zien hoe het loopt.

Vandaag deel ik met jullie het recept voor deze heerlijke Indiase groente biryani. Al eens eerder deelde ik op mijn blog een biryani met rundvlees. Maar omdat ik zelf al een tijd geen vlees meer eet, leek het me leuk om een versie met groente en linzen te maken. Want hoewel je biryani gerechten vaak met lam of rund ziet, leent het zich ook heel erg goed om met groenten en peulvruchten te maken.

Mocht je nog nooit van biryani gehoord hebben, dan is dat niet vreemd. Het is in Nederland lang niet zo bekend als bijvoorbeeld tikka masala of curry madras. Biryani is een feestelijk gerecht met een droge curry vulling, waarop je een laag zachte en luchtige rijst doet, die je vervolgens als geheel nog in de oven laat garen. Je ziet ook vaak dat de vulling tussen 2 laagjes rijst komt, als een soort lasagne. Voor dit recept doe ik de rijst alleen bovenop, dan kun je het recept ook goed maken in kleinere hoeveelheden.

Zoals zo vaak bij Indiase gerechten, is de ingrediëntenlijst aardig lang. Sorry ;). De basis is de ‘Holy Trinity’ van knoflook, gember en groene peper, aangevuld met gebakken uien en een hele trits specerijen. Voor mij zijn deze specerijen onderdeel van m’n vaste voorraad en ik breng er allerlei gerechten mee op smaak. Voor de vulling gebruikte ik nu wortel, aardappel en bloemkool. Hiermee kun je variëren, je zou bijvoorbeeld ook sperziebonen, tuinerwtjes, zoete aardappel of pompoen kunnen proberen. De biryani staat of valt met een goede kwaliteit rijst. Neem een mooie pandan- of basmatirijst, dat mag trouwens ook best een zilvervliesversie zijn als je van gezond en/of een stevigere bite houdt. De biryani maak je af met amandelschaafsel, verse munt en rozijnen. Dat smaakt niet alleen lekker, maar staat ook een stuk gezelliger. Ik hoop dat je van dit recept zult genieten!

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Snijd de uien in halve ringen. Snijd de knoflook in dunne plakjes, schil de gember en hak fijn en hak ook de groene peper fijn. Verhit een beetje olie in een (bij voorkeur ovenbestendige) braadpan en bak de uien in ca. 10 minuten helemaal bruin.  Doe knoflook, gember en groene peper bij de uien in de pan en bak nog enkele minuten mee, let op dat de knoflook niet verbrand (zet eventueel je kookplaat lager).

Snijd ondertussen de wortel in kleine blokjes van ongeveer 1×1 cm. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en de aardappel ook in blokjes van ongeveer 1x1cm.

Voeg alle specerijen behalve 2 kardemompeulen en het laurierblad aan de uien toe en bak 1 minuut mee. Voeg dan de wortelblokjes, groene linzen en de kokosmelk toe. Breng verder op smaak met peper en zout. Voeg ook nog 250 ml water toe (als je dit recept voor 4 personen maakt, zie tips). Breng aan de kook en laat op middelhoog vuur ongeveer 15 minuten pruttelen, met het deksel schuin op de pan. De linzen moeten nu redelijk gaar zijn.

Spoel de rijst af in een zeef tot het water niet meer troebel is. Kook de rijst in ruim water met de 2 overgebleven kardemompeulen en het laurierblad voor ongeveer driekwart gaar (al dente). De rest van de garing gebeurt straks in de oven. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van je rijst, reken op ca. 7 a 10 minuten. Witte basmatirijst gaat sneller dan zilvervliesbasmatirijst. Giet de rijst af en zet opzij.

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Voeg na 15 minuten de bloemkool en aardappel aan de curry toe en laat alles nog ongeveer 8 minuten pruttelen. De saus mag grotendeels inkoken, is er nog erg veel vocht in de pan, laat dan het deksel van de pan deze laatste 8 minuten.

Maal de saffraandraadjes een beetje fijn in een vijzel of verkruimel ze tussen je vingers. Meng met de (plantaardige) melk.

Heb je een ovenbestendige braadpan gebruikt, schep dan de rijst bovenop de curry. Heb je geen ovenbestendige pan, dan schep je eerst de curry in een ovenschaal, schep vervolgens de rijst hierop. Sprenkel de saffraanmelk over de rijst. Dek de pan af met het deksel, dek een ovenschaal af met aluminiumfolie (zorg dat het goed sluit).

Zet de pan of ovenschaal in de oven en laat de groente biryani in ca. 30 minuten helemaal gaar worden.

Rooster ondertussen het amandelschaafsel in een pannetje. Wel de rozijnen in een beetje kokend water en snijd de munt fijn.

Serveer de groente biryani met het amandelschaafsel, de rozijnen en verse munt erbovenop. Geef er mijn komkommerraita of wat (kokos)yoghurt bij. Mangochutney of limoenpickle (ik koop deze) zijn ook een heerlijke toevoeging.

Tips

Maak je dit recept voor meer of minder dan 4 personen, dan moet je de hoeveelheid water aanpassen die je aan de curry toevoegt. Maak je het recept bijvoorbeeld voor 6 personen, gebruik dan wat meer water, maar niet helemaal 1,5 keer de hoeveelheid. Je kunt altijd nog wat extra water toevoegen als het te droog lijkt te worden. Een te natte saus moet je lang inkoken waardoor je groenten helemaal prut worden, dus probeer dat te voorkomen.

Eén reactie op “Groente biryani

  1. Berber

    Wat fijn dat je er weer bent! Heb je wel steeds je site gebruikt, maar fijn dat je nu weer genoeg hersteld bent om weer nieuwe recepten te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip