Herfst stoofpotje met bokbier, stoofvlees, wortel en pruimen

Hollands - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 25 min. + 4 uur pruttelen

Ik vind de herfst een van de mooiste seizoenen. Als de winter er niet op zou volgen, was het misschien wel mijn favoriet. De prachtige gekleurde bossen, de gezelligheid in het huis en de intocht van Sinterklaas. En bovenal veel lekker eten en prachtige seizoensproducten. De winkels liggen vol met net geplukte appels, peren, pompoenen, paddenstoelen en zo kan ik nog wel even doorgaan. De herfst is de tijd van de stoofpotjes, uren lang pruttelend op het vuur, terwijl de heerlijkste geuren zich langzaam door je huis verspreiden. De herfst is ook de tijd van het bokbier, een seizoensbier dat zo’n beetje van oktober tot en met december te verkrijgen is. Het bier heeft een zoetige smaak door de karamelmout en heeft daarnaast een donkere kleur. Dit bier is ideaal om in een stoofpotje te verwerken.

Ik ben dus aan de slag gegaan met een lekkere Hollands/Belgisch recept voor een stoofpotje met bokbier. Stoofvlees is echt iets van vroeger, maar wat mij betreft komt het weer helemaal terug. Zo verwarmend, echt comfortfood en eigenlijk is het nauwelijks werk. Je moet er alleen wel voor thuis zijn, maar als je over een slowcooker beschikt, hoeft zelfs dat niet meer. In mijn recepten gaan vaak een hoop ‘buitenlandse’ kruiden, maar deze keer kies ik echt voor de Hollandse klassieke specerijen laurier en kruidnagel. Dat vul ik aan met tomatenpuree en mosterd en natuurlijk geeft ook het bier zijn rijke smaak af. Verder  voeg ik nog wortels aan dit stoofpotje met bokbier toe, zodat je de groenten niet nog apart hoeft te bereiden. En tot slot gaat er wat gedroogd fruit (pruimen en/of abrikozen) in de stoofpot, want het zoete en zachte van gedroogd fruit past echt zalig bij het bokbier. Geniet ervan!

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd het vlees in blokjes.

Verhit een beetje olie in een braadpan. Bak hierin de ui aan tot deze begint te glanzen. Voeg dan het vlees, de knoflook, laurierblaadjes en kruidnagels toe. Bak het vlees rondom bruin aan. Voeg vervolgens ook de tomatenpuree, mosterd en het bier toe.

Laat de stoofpot op heel laag vuur met het deksel op de pan minimaal 3 uur pruttelen, tot het vlees zacht begint te worden en makkelijk uit elkaar valt. Houd wel in de gaten of er nog genoeg vocht in de stoofpot zit, voeg anders wat heet(!) water toe.

Snijd ondertussen de winterpeen in reepjes van ongeveer 4 cm lang en 1 cm breed.

Voeg na ongeveer 3 uur pruttelen de winterpeen en het gedroogde fruit aan de stoofpot toe, eventueel met nog een beetje heet water. Laat nog 30-40 minuten pruttelen tot de wortels mooi zacht zijn. Verwijder het laurierblad en de kruidnagels. Breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.

Serveer het stoofpotje met aardappel(puree). En natuurlijk met een herfstbiertje!

4 reacties op “Herfst stoofpotje met bokbier, stoofvlees, wortel en pruimen

  1. Roeliene

    De stoofpan pruttelt op het vuur, ben benieuwd, het ruikt in ieder geval nu al lekker!

  2. Anke van der Werf

    Hier hebben we van gesmuld Elianne. Volgende week gaan we het opnieuw maken, nu voor gasten!! Liefs, O & O

    1. Leuk! Goed om te horen dat het zo in de smaak viel 🙂 Hopelijk vinden jullie gasten het volgende week net zo lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip