Ingrediënt: harissa (5)

De good old bloemkool is aan een nieuwe opmars begonnen en in razend tempo ontzettend populair geworden. Misschien had je daar nog geen idee van, maar dan moet je het maar van me aannemen :) Bloemkool is het helemaal. Onder chefs en kookboekenschrijvers is er een heuse bloemkoolrevolutie gaande. Werd de bloemkool vroeger helemaal zacht gekookt en met een kaassausje (al dan niet uit een pakje) naast de gekookte aardappelen geserveerd, inmiddels kent bloemkool vele verschijningsvormen. Je kent misschien de 'bloemkoolrijst' al wel,...

Ik ben dol op de Marokkaanse keuken. De combinatie van zoet en hartig die je er veel ziet, vind ik echt subliem. Daarnaast kent de Marokkaanse keuken veel stoofgerechten, de tajines, en laat ik nu dol zijn op stoofpotjes. Het Marokkaanse gerecht dat ik vandaag met jullie deel voldoet aan geen van deze twee kenmerken, maar is toch een van mijn favoriete Marokkaanse gerechten: ik heb het over visbastilla's. Al eerder deelde ik het recept voor een zoet-hartige bastilla met kip. Een super feestelijk, maar ook best wel bewerkelijk...

Vandaag heb ik een lekker recept van kumpir voor jullie. Kumpir is een gepofte en gevulde aardappel die met name in Turkije (maar ook wel in Marokko) erg populair is. Het wordt daar als fastfood verkocht. Ook in Nederland wint kumpir langzaam aan populariteit, in Rotterdam vind je zelfs een restaurantje dat helemaal in het teken van kumpir staat. Tegelijk denk ik dat buiten de Turkse gemeenschap en buiten de steden, nog maar weinig mensen van kumpir gehoord hebben. Met dit recept wil ik daar een beetje verandering in brengen....

Een echte klassieker die op een blog vol wereldgerechten niet mag ontbreken, is natuurlijk de Turkse pizza, ook wel Lahmacun genoemd. Ik denk dat bijna iedereen dit weleens gekocht heeft bij een Turks winkeltje, maar wist je dat je het ook heel gemakkelijk zelf kunt maken? Voor de foodblogswap van deze maand, mocht ik een recept uitkiezen van de blog van Elke Hap. De blogger achter deze leuke blog is Elke (hoe kan het anders met zo'n naam ;). Zij maakt vooral veel onwijs lekkere bakrecepten, maar je vindt op haar blog ook makkelijke...

Onlangs schreef ik een review over het kookboek Persiana Sabrina Ghayour. Deze review kun je hier nalezen. Vandaag kook ik een van de recepten uit Persiana. Ik heb gekozen voor een simpel maar super smaakvol gerecht. Namelijk geroosterde flespompoen met pesto, feta & granaatappelpitjes. Dit is geen klassiek Arabisch recept, maar een eigen recept van Sabrina, wel gebaseerd op de smaken uit het Midden-Oosten. Dit is een van haar populairste recepten en ik snap wel waarom :) Het is een feestje op je bord, zowel in de presentatie...

Tip