Land: Arabisch (11)

Dit recept staat al een jaar in de 'concept-lijst' van mijn blog. Is het dan niet lekker, zul je je nu misschien afvragen. Integendeel, deze basbousa cake smaakt fantastisch en is ook echt even anders dan anders. De reden dat het recept zolang in de wachtrij heeft gestaan, is omdat het uit een kookboek komt waarvan ik eerst nog een review wilde plaatsen. Dat is er erg bij ingeschoten en het kookboek in kwestie, 'Een druppel rozenwater' is inmiddels al 2 jaar oud. Daarom heb ik nu maar besloten om de aparte review niet te plaatsen...

Zo, de kerstdagen zitten er weer op. Hebben jullie genoten? Ik wel hoor, wat een overdaad aan lekker eten was het hier in huis! Het voelt dan altijd weer even jammer dat het voorbij is. Gelukkig staan oud&nieuw nog voor de deur, al ben ik daar lang niet zo'n fan van als kerst. Ik heb ook eigenlijk nog helemaal niet nagedacht over leuke blogartikelen of hapjes voor oud&nieuw. Ik scrollde daarom eens door het lijstje met nog niet gepubliceerde recepten (ik heb meestal een klein reservevoorraadje) en kwam daar deze manakish...

Rijstepap is zo'n fantastisch oudhollands nagerecht. Met een klontje boter en een beetje suiker, wie kent het niet? Als we teveel rijst hadden bij het avondeten, maakte mijn vader daar wel eens rijstepap van, heerlijk vond ik dat. Vandaag giet ik de rijstepap van vroeger in een nieuw jasje. In plaats van pap maak ik nu rijstpudding, dat staat wat feestelijker. Als je daar het geduld niet voor hebt, kun je natuurlijk ook gewoon de warme pap serveren. Mijn rijstpudding breng ik op smaak met fantastische Arabische smaken, zoals...

Voordat ik begon met deze blog, maakte ik regelmatig gevulde paprika's of gevulde aubergines. Deze plaatste ik daarom ook direct op mijn kooklijstje voor de blog. Maar er kwamen steeds zoveel leuke dingen tussendoor, dat het meer dan een half jaar geduurd heeft voordat ik eindelijk eens met deze gevulde paprika's aan de slag ging. De gevulde aubergines houden jullie nog tegoed (edit: je vindt ze inmiddels hier). Je kunt voor dit gerecht eigenlijk alle kleuren paprika's gebruiken, alleen de groene is wat bitterder (sommige mensen...

Regelmatig struin ik het internet af op zoek naar culinaire pareltjes, recepten uit andere culturen die echt de moeite waard zijn om te leren kennen. Zo stuitte ik op het gerecht 'quwarmah al dajaj', een curry uit Koeweit. Kijk, dat vind ik dan weer leuk, want heb jij ooit eerder een gerecht uit Koeweit gegeten? Ik in elk geval niet. Typerend voor deze curry is het gebruik van gedroogde limoenen, ook wel limu omani genoemd. Het is een veelgebruikt ingrediƫnt in Iran, Irak en op het Arabisch schiereiland. Je kunt het toevoegen...

De laatste tijd ben ik fan van maaltijdsalades. Niet die kant-en-klare van de appie, maar echte homemade maaltijdsalades. Met een maaltijdsalade kun je eigenlijk alle kanten op: vlees, vis, groenten (al dan niet eerst gekookt/gegrild/gebakken), (zoete) aardappel, linzen, rijst en zo kan ik nog wel even doorgaan. Vandaag maakte ik een salade met onder andere parelgort, bimi, za'ater, cherrytomaatjes en een yoghurt-koriander dressing. Parelgort is een oude graansoort, die nu weer helemaal terug is. Je vindt het gewoon in de supermarkt....

Tip