mangochutney

Indiaas - bijgerecht - bereidingstijd: 10 min. +45 min. pruttelen

Chutney is wat mij betreft echt een briljante uitvinding. Jam vind ik zelf vaak te zoet, maar het zoetzure van een chutney vind ik echt zalig. Zeker als de chutney gemaakt wordt van mango, een van mijn favoriete fruitsoorten, heb je dan een stukje hemel op aarde. De mangochutney krijgt een beetje pit mee van de rode peper en gember, is lekker zoet door de mango en het zuur in deze chutney komt van de azijn. Proef vooral of je de onderlinge verhoudingen lekker vindt, en voeg eventueel naar je eigen smaak wat meer azijn of suiker toe. Chutneys heb je eigenlijk in 2 varianten: een verse chutney die kort houdbaar is en een ingemaakte chutney die je maanden kunt bewaren. Om een chutney in te maken, gebruik je grote hoeveelheden suiker en azijn. Pas na een paar dagen is zo’n chutney überhaupt lekker, omdat hij in het begin veel te zuur is door de azijn. Voor een verse chutney heb je deze grote hoeveelheden niet nodig en volstaat een klein beetje azijn en eventueel wat suiker. Zoals je ziet is dit dus een verse chutney. In de koelkast kun je hem ongeveer 1 week bewaren. Maar bij mij is hij eerder op! Hij is heerlijk bij elke Indiase maaltijd, maar je kunt er ook een cracker of rijstwafel mee beleggen. Of serveer hem op een feestje in combinatie met een kaasplankje, het zoete van de chutney is een perfecte match met de zoute kaas. Probeer maar eens! 

Ingrediënten voor 1 pot

mango-chutney 2

  • 1 mango
  • 1 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • stukje gember van 2 cm
  • 0,5 tl mosterdzaad
  • 1 el azijn
  • evt. handje rozijnen
  • evt.  suiker naar smaak (vooral bij een nog onrijpe mango)

Wat ga je doen

Schil de mango en snijd in kleine stukjes. Snijd de rode peper fijn. Hak de knoflook en gember zo fijn mogelijk.

Verhit een beetje olie in een pannetje en bak hierin het mosterdzaad tot het gaat opspringen (na zo’n 30 seconden). Voeg dan de rode peper, knoflook en gember toe en bak 30 seconden mee. Voeg ook de mangostukjes, rozijnen, azijn, suiker en 150 ml water toe. Breng op smaak met een klein beetje peper en zout.

Laat de mangochutney op heel laag vuur in ca. 45 minuten koken tot een zachte chutney. Er mogen nog stukjes inzitten. Als het dreigt aan te branden en de chutney is nog niet zacht genoeg, voeg je nog wat water toe.

Bewaar de mangochutney in een schone pot in de koelkast. Je kunt hem hier ongeveer 1 week bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip