Ceviche van koolrabi en mango

Peruaans - Kerst - bereidingstijd: 20 min. + 30 min. marineren

De laatste tijd ga ik vaak naar de markt om groenten en fruit te halen. Dat bevalt goed, want het aanbod is er groter dan in de supermarkt. Zo zag ik al een aantal weken een bak gevuld met prachtige koolrabi’s liggen (niet te verwarren met koolraap, dat smaakt echt heel anders). Een groente die, onterecht, een beetje in de vergetelheid is geraakt. Er ging een mooie koolrabi mee in mijn mandje en thuis keek ik op internet hoe je zo’n koolrabi zoal kunt bereiden. Zo bleek dat je koolrabi goed rauw kunt eten als carpaccio.

Carpaccio vond ik wat voor de hand liggend en daarom ging ik aan de slag met een ander rauw recept: ceviche. Normaalgesproken maak je ceviche van dungesneden plakjes rauwe vis, die je als het ware ‘gaart’ in het zuur van citrusvruchten. Deze ceviche van koolrabi is mijn vegetarische versie van deze Peruaanse klassieker.

Ceviche wint de laatste jaren snel aan populariteit en zie je bij steeds meer restaurants op de kaart staan. Het is een uitgesproken gerecht met heftige smaken van citrusvruchten (meestal limoensap), rode peper en verse gember. Van deze ingrediënten maak je een marinade, die ’tijgermelk’ genoemd wordt. Geen gerecht voor watjes dus! Hierin laat je de vis (of in mijn geval de koolrabi) marineren. Het gerecht wordt vaak afgemaakt met blokjes tomaat, avocado of mango. Ik koos voor mango, dit is een lekkere zoete tegenhanger  bij het zuur van de limoenen.

Met deze ceviche van koolrabi en mango zet je een indrukwekkend voorgerecht op tafel tijdens het kerstdiner. Houd je van uitgesproken smaken en wil je eens wat anders, dan moet je het zeker proberen!

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

We beginnen met het maken van de marinade (tijgermelk). Schil de gember en rasp fijn. Pel de knoflookteen en rasp ook deze. Hak een halve rode peper en 3 koriandersteeltjes (niet de blaadjes) ragfijn. Pers de limoenen uit. Meng de gember, knoflook, rode peper, koriandersteeltjes en het limoensap met elkaar. Voeg ook een snuf zout toe.

Schil de koolrabi. Snijd met een mandoline of dunschiller dunne plakjes van de koolrabi. Laat de plakjes koolrabi een half uurtje marineren in het limoensapmengsel.

Schil ondertussen vast de mango. Snijd met een dunschiller ook dunne plakjes van de mango (je kunt waarschijnlijk de mango niet geheel opgebruiken door de vorm, dat is niet erg). Hak de korianderblaadjes fijn. Snijd eventueel de resterende halve rode peper in dunne schijfjes. Het wordt dan wel behoorlijk pittig, dus je kunt het ook achterwege laten.

Verdeel de plakjes koolrabi en mango over de bordjes. Ik deed steeds 2 plakjes koolrabi en dan 1 plakje mango. Bestrooi met de koriander en eventueel met schijfjes rode peper.

Tips

Wil je het gerecht graag zoveel mogelijk van tevoren maken? Snijd de mango en koolrabi dan vast in plakjes en bewaar in de koelkast. Je kunt de marinade ook vast maken, bewaar deze apart tot een half uur voor je gaat eten. Meng de marinade dan met de koolrabi.

Menusuggestie – ‘Anders dan anders’ kerstmenu

Ceviche van koolrabi en mango

*

Hele eend uit de oven met een Chinees tintje & gestoofde rode kool

*

Panna cotta van kokos en mango

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip