Ratatouille uit de oven

Frans - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 15 minuten + 45 min. oventijd

Als ik aan de zomervakanties uit mijn jeugd denk, komt onmiddellijk de geur en smaak van ratatouille in mijn gedachten. Jarenlang ging ik met mijn ouders, broertje en zusje kamperen in (Zuid)Frankrijk. Steevast stond er dan ratatouille op het menu. Het was makkelijk te maken en hoorde er natuurlijk ook wel bij op vakantie in de Provence. Thuis aten we het eigenlijk nooit en dat maakte dit gerecht tot een echt ‘vakantiemaaltje’. Ik kan me nog herinneren dat ik het eerst niet lekker vond (want iehh aubergine en courgette, dat waren onbekende groenten), maar later ging ik het steeds meer waarderen. Al was het soms wel een prutje, gemaakt in een net iets te kleine pan, met aubergines die niet altijd helemaal gaar waren, de smaak was goed en het campinggevoel optimaal.

Al jaren ga ik niet meer met mijn ouders op vakantie en sindsdien heb ik ook geen ratatouille meer gehad. Ik denk dat ik in een nostalgische bui was, want ineens had ik zin om ratatouille te maken. Zo gezegd, zo gedaan. Mijn ratatouille bereidde ik in de oven, dit is eigenlijk de ideale manier om groenten te bereiden. De smaak wordt door het roosteren veel intenser, zonder dat de structuur van de groenten verloren gaan (in de pan gebeurt dat nogal eens). Bovendien heb je er zo geen omkijken naar. Deze ratatouille heb je echt in een handomdraai gemaakt. De oven doet de rest voor je, terwijl jij je met een glaasje wijn in de Provence waant. Serveer met krakend vers stokbrood en je hebt een smaakvol, vegetarisch en heel gezond hoofdgerecht op tafel getoverd. Oh, en ben je toch op de camping? Kijk dan even bij de tips onderaan hoe je dit gerecht in de pan bereidt.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd de ui in halve ringen. Snijd de paprika in reepjes en halveer deze. Snijd de courgette in halve plakjes en de aubergine in stukjes. Hak de knoflook fijn.

Meng in een grote ovenschaal alle groenten. Doe hier vervolgens ook de knoflook, de tijm (blaadjes van de takjes geritst), peper, zout, evt. Provençaalse kruiden en een flinke scheut olijfolie bij. Hussel alles goed door elkaar.

Bak de ratatouille ongeveer 45-55 minuten in de oven tot alle groenten gaar zijn. Schep tussentijds een keertje om.

Lekker met stokbrood.

Tips

Heb je geen oven? (bijv. omdat je op de camping bent). Je kunt dit gerecht ook in de pan bereiden. De beste manier is om de groenten één voor één te bakken en op het einde alles door elkaar te husselen met de tijm, knoflook en olijfolie. Vind je dat teveel werk? Je kunt ook beginnen met de ui, vervolgens de aubergine toevoegen, daarna de courgette en paprika en tot slot de tomaatjes en smaakmakers. Je krijgt dan iets meer een ‘prutje’, maar nog steeds heel smaakvol.

2 reacties op “Ratatouille uit de oven

  1. Mirjam

    Oooh mjum, vandaag de ratatouille meteen uitgeprobeerd! Hij was super lekker. Dankjewel voor dit heerlijke recept!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip