soldaatjes met ei

Brits - ontbijt - bereidingstijd: 30 min. (inclusief oventijd)

Tijdens mijn brainstorm over leuke paasrecepten moest ik ineens aan een ontbijtkookboek denken dat ik vorig jaar van Renko kreeg, Breakfast van Fern Green. In dit boek staan meerdere recepten voor soldaatjes met ei. Deze naam vond ik zo grappig dat hij bleef hangen. In deze week voor Pasen leek het me leuk om hier mee aan de slag te gaan. Soldaatjes met ei zijn een traditioneel ontbijtgerecht, waarbij kleine stukjes toast (de soldaatjes) in het zachte ei worden gedipt. De stukjes toast vormen daarbij als het ware een ‘parade van soldaatjes’. Creatief bedacht toch? In mijn kookboek vond ik een variatie met courgette die ik zelf nog lekkerder vind. Zowel de traditionele versie met brood als de courgettevariatie deel ik vandaag met jullie. Maar je kunt eigenlijk alle kanten op met dit recept, wat dacht je bijvoorbeeld van soldaatjes van groene aspergetips? Of omwikkel de broodsoldaatjes eens met een beetje parmaham voor een lichtzoute smaak. 

Ingrediënten voor 4 personen

Soldaatjes met ei 2

  • 1 courgette
  • 60 gram bloem
  • 0,5 tl (gerookt) paprikapoeder
  • 5 eieren
  • 1 el melk
  • 50 gram broodkruim (liefst panko)
  • 25 gram fijngemalen Parmezaanse kaas
  • 2 boterhammen

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verwijder de uiteinden van de courgettes en snijd ze in reepjes van ongeveer 1 cm breed en 3-4 cm lang.

Meng de bloem met het gerookt paprikapoeder en een beetje peper en zout. Wentel de courgettestukjes door de bloem, zodat ze aan alle kanten goed bedekt zijn.

Klop in een kom 1 ei los met de melk. Meng in een andere kom het broodkruim met de parmezaanse kaas. Wentel de courgettestukjes eerst door het ei en daarna door het broodkruim. Leg ze daarna op de bakplaat.

Bak de courgettestukjes in ongeveer 15-20 minuten gaar en lichtbruin in de oven, tot er een mooi knapperig korstje is ontstaan.

Snijd ondertussen de korstjes van de boterhammen af en snijd het brood in reepjes van dezelfde grootte als de courgette. Besprenkel met een beetje olijfolie. Voeg de broodreepjes ongeveer 10 minuten voor het einde van de baktijd aan de bakplaat toe, zodat het brood kan toasten.

Breng ondertussen in een pannetje water aan de kook voor de eieren. Zet het vuur lager zodra het water kookt. Houd de eieren eerst even in de stoom van het kokende water en leg ze dan voorzichtig in het water. Kook 4 minuten voor een zeer zacht ei, 5 minuten voor een middelzacht ei en 6 minuten voor een iets steviger ei. Kook de eieren in elk geval niet te lang, want met een keihard ei is er niets meer om te dippen.

Snijd het bovenste stukje van het ei en serveer de eitjes met de courgette- en broodsoldaatjes.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip